Likovna kolonija «Tišina 2007.»

Hrvatska Tišina, 12. listopada 2007.

Piše: fra Joso Oršolić

U našim krajevima Bosanske Posavine najčešće se susreće tišina. Ona vlada našim selima, našim poljima, našim njivama i livadama. Ali i ta Tišina ipak ponekad i progovori. Tako se dogodilo i prošli tjedan, Tišina je progovorila umjetničkim djelima, slikarskim i kiparskim radovima, susretima, pjesmom i lijepim razgovorima.

U pohod Hrvatskoj Tišini pozvali smo dvadesetak poznatih umjetnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naravno, da svi nisu mogli doći jer su imali već prije ugovorene obveze. Zato nabrajam imena onih koji su spremno došli, kao i onih koji su svoje radove poslali: Ivan Križanac, Vlatko Kordić, Slavko Živković, Vlatko Blažanović, Slavko Blažanović, Ivo Pejić, Marko Živković, Ilija Blažanović, Ante Čulo, Ivica Gabrić, Ivo Nedić, Zlatko Modrić i Ivan Pušelja.

Anto Petrić

Anto Petrić

Mala, ali hrabra ekipa zdušno je radila cijeli tjedan i obogatila Hrvatsku Tišinu sa preko pedeset umjetničkih djela. Sva su djela donirana župi s nakanom da se jedan dio ponudi na aukciji i ugradi u obnovu župne crkve, a ostale slike će biti stalna postavka u galeriji slika župe Tišine.

Župa ove godine započinje proslavu svog velikog i lijepog jubileja «150 godina župe Tišine» (1858. – 2008.), a likovna kolonija je uvertira u ovo veliko slavlje i početak niza događanja koja slijede kroz ovu godinu proslave jubileja.

Otvaranje uzložbe bit će uoči patrona, u petak 12. listopada 2007. u prostorijama osnovne škole Donji Hasić. Iskreno zahvaljujemo svim umjetnicima na trudu i naporu koji su uložili u svoja djela kao i daru koji su nam darovali u svojim umjetninama!

Umjetnici

LIKOVNA KOLONIJA ZA 150 GODINA ŽUPE

Hrvatska Tišina, 13. listopada 2007.

Kistom na slikarskom platnu 15 umjetnika iz Hrvatske i BiH željelo je dati potporu posavskom povratku. Rad likovne kolonije u Hrvatskoj Tišini organizirao je župnik fra Joso Oršolić u povodu obilježavanja 150. obljetnice postojanja župe. Izložbu njihovih radova u obnovljenoj školi otvorio je veleposlanik RH u BiH Josip Vrbošić.

Misno slavlje u povodu patrona župe u nedovršenoj crkvi Majčinstva Blažene Djevice Marije u Hroatskoj Tišini, pretijesnoj za više od tisuću vjernika, povratnika, gostiju, značio je najveći skup do sada organiziran u tome dijelu povratničke Posavine.

Svečanostima su nazočili konzul RH u BiH Josip Juras, federalni ministar dr. Perica Jelečević, ministri u županijskoj vladi predvodeni predsjednikom Mijom Mataovićem.

Likovna kolonija, misa u povodu patrona župe, koju je predvodio dr. Mato Zovkić, toliški arhidakon, prof. na Katoličkoj teologiji u Sarajevu, te susret duhovnih zvanja prvi su sadržaji kojima počinjemo slavlje za 150. rodendan župe (1858.-2008. g). Patrona župe nisu propustili za dolazak u rodni kraj i nekoliko stotina Posavaca koji žive i rade izvan rodnog kraja. Tišina je propjevala posavskom izvornom pjesmom a pred crkvom nakon mise zaigrano je do sada najveće posavsko kolo. Jedan od umjetnika, Ivan Križanac, s oduševljenjem je priznao: «Posavina, naša neiscrpna inspiracija!»

Poznati akademski slikari i kipari iz RH i BiH , Ivan Križanac, Ivo Nedić, Ante Jurkić, Slaven Miličević, podrijetlom Posavci, te dva kipara iz Duvanjskog kraja, Ante Čulo i Ivica Gabrić, potvrdili su nam radost sudjelovanja u posavskoj koloniji. Crtali smo najradije pejzaže, jer, ruševine su plod barbarskog i donose depresivne tonove - smatra Slavko Živković.

-Mi smo prvi daci u obnovljenoj školi. Na simboličan način to je naša poruka povratnicima, jer škola čeka ipak prave dake - zaključuje slikar Zlatko Kordić. Izložba ostaje otvorena mjesec dana, prodajnog je karaktera, a prihod od prodaje ide za potporu povratku.

- Poruku nakon rada kolonije i prvih svečanosti za 150 godina župe upućujem povratnicima jer ovdje ima života, obnovili smo crkvu, školu, čekamo mlade obitelji, a s njima stižu i prvi učenici. Vratite se i barem počnite polako obnavljati svoje domove gdje su. vaši korijeni, poručuje župnik fra Joso Oršolić.

- Sudjelovali smo na mnogo likovnih kolonija u Hrvatskoj i BiH, ali nikada nismo imali ovako plodonosne rezultate, oko 50-tak djela. Ta inspiracija dolazi iz naše nutrine, ljubavi prema Posavini i rodnom kraju pa je valjda kao rezultat došao veliki broj umjetnih radova ističu tri akademska slikara braća Blažanović, Vlatko, Slavko i Ilija koji rade u Zagrebu, a rodom su iz Donjeg Hasića.

I ovogodišnji patron je bio još jedna lijepa molitva u Tišini, molitva za obraćenje, mir i povratak mladosti! Tko ima uši, neka čuje!

  • Likovna kolonija «Tišina 2011.» Likovna kolonija «Tišina 2011.»
  • Likovna kolonija «Tišina 2010.» Likovna kolonija «Tišina 2010.»
  • Likovna kolonija «Tišina 2008.» Likovna kolonija «Tišina 2008.»
  • Izložba slika za obnovu župe Hrvatska Tišina Izložba slika za obnovu župe Hrvatska Tišina