Izložba slika za obnovu župe Hrvatska Tišina

U srijedu, 08. ožujka 2006., u Osijeku, Strossmajerova 11, u sklopu akcije za prikupljanje sredstava za obnovu župne crkve priređena je izložba  umjetničkih slika, a istom prilikom  održala se i dobrotvorna aukcija izloženih slika koje je sav prihod namijenjen kupnji zvona za crkvu u Hrvatskoj Tišini.

Piše: fra Joso Oršolić, župnik

Iako su župljani Hrvatske Tišine rastjerani diljem svijeta, a kako im i dan danas nisu vraćene Matice i arhiva stara više od 150 godina, to ne znači da su i uništeni ili ne daj Bože izbrisani s lica zemlje.

Naime, već s prvim povratnicima župa je ponovno oživjela i svakim danom sve postaje ljepša i življa. Za život župe ne brinu se samo povratnici koji su najveći nositelji svih poteškoća i okrutnosti opustošenog ognjišta. U akciju povratka uključili su se i mnogi dobričinitelji, a svakako i župljani koje vežu lijepe uspomene i životni korijeni.

Jedna od takvih akcija dogodila se upravo ovih dana. Naime, naš župljanin Damir Petričević sa svojom obitelji i prijateljima u akciju obnove naše župe uključio je i likovnu koloniju osječkih umjetnika „Klas“ sa sjedištem u Čepinu. U koloniji su sudjelovali: Siniša Špiranović, Tomo Hrgota, Ivan Prgomet, Dragica Čuturilo, Danijel Jakovljević, Damir Hrg, Stipe Damjanović, Stjepan Juriša, Ivan Bekavac, Branko Jakovičar, Slavica Jakovičar, Anka Bogdan, Dragan Đurković, Marija Gradić, Mladen Mršo, Viktor, Saša Matković, Pavo Karavidović, Mato Tijardović, Arpad Eaed, Mladen Šerić, Janja Šimić, Dragan Anđelić, Danijela Pendić, Darko Jovanović.

Ovi su umjetnici izradili 43 slike i 2 kipa i na taj način svoj rad poklonili obnovi župne crkve u Hrvatskoj Tišini. Slike su već od 1. ožujka postavljene u kavani Strossmayer u Osijeku, a na otvaranju izložbe u srijedu, 08. ožujka 2006., u Osijeku, Strossmajerova 11, domaćin je iskreno zahvalio za poklonjene radove i pozvao na jedno novo druženje u obnovljenoj Tišini.

Na ovaj način prikupljanja sredstava župna crkva će dobiti nešto vrijedno i lijepo, ali ipak samo mali djelić od onoga što je još potrebno. Intencija akcije je nabavka novih zvona koja su nestala u ratu. Vraćeno je samo srednje a nedostaju veliko i malo zvono.

Vjerujemo da će uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi župna crkva u Hrvatskoj Tišini biti veća i ljepša nego što je bila. Zahvaljujemo svima koji nam pomažu u obnovi i povratku i želimo mir, dobro i svaki Božji blagoslov!

  • Likovna kolonija «Tišina 2011.» Likovna kolonija «Tišina 2011.»
  • Likovna kolonija «Tišina 2010.» Likovna kolonija «Tišina 2010.»
  • Likovna kolonija «Tišina 2008.» Likovna kolonija «Tišina 2008.»
  • Likovna kolonija «Tišina 2007.» Likovna kolonija «Tišina 2007.»