Uskoro otvaranje "Kuće mira"

Otvaranje Kuće Mira - centra za povratnike predviđeno je za nedjelju, 03. kolovoza 2008. godine

Piše: fra Joso Oršolić

Projekt «Kuća mira», koji se već par godina realizira napose uz pomoć vlade Republike Hrvatske napokon ulazi u fazu završnih radova: otvaranje Kuće Mira - centra za povratnike predviđeno je za nedjelju, 03. kolovoza 2008. godine.

Kuća Mira i Multireligijski i interkulturalni centar IMIC Zajedno zajednički je projekt više institucija koji se realizira uz pomoć vlade Republike Hrvatske, a kojim se na području župe Tišina želi oživotvoriti ideja „održivog povratka“ u Bosnu i Hercegovinu. Otvaranjem centra za povratnike stvaraju se povoljniji uvjeti za brži povratak izbjeglih i otvara se više mogućnosti za ukupan razvoj ovog kraja.

Kuća Mira namijenjena je svim povratnicima, bez obzira na njihovu starosnu dob, nacionalnu, rasnu i religoznu pripadnost. U okrilju Kuće Mira povratnicima će se, napose starijim i potrebitim, pružati i neophodna medicinska skrb, a mogućnost druženja te dodatne edukacije i starijim i mlađim povratnicima uveliko će olakšati reintegraciju u staru – novu životnu sredinu.


Uz ambulantu, knjižnicu i čitaonicu u sklopu Kuće Mira predviđen je i prostor za djelovanje Međunarodnog multireligioznog i interkulturalnog centra (I.M.I.C.), udruge sa središtem u Sarajevu, čiji se djelokrug rada ovim činom proširuje i na područje Bosanske Posavine.

Međunarodni multireligiozni i interkulturalni centar (I.M.I.C.) početkom rata u Bosni i Hercegovini je osnovao bosanski franjevac, teolog i politolog fra Marko Oršolić. Projekt Kuća Mira – centar za povratnike pored sve šire podrške u javnosti, potporu dobija i od vlasti šamačke opštine i iz Srpske pravoslavne crkve.

  • Otvorena "Kuća mira" u Hrvatskoj Tišini Otvorena "Kuća mira" u Hrvatskoj Tišini
  • „Kuća mira“- centar za povratnike u fazi je završnih radova „Kuća mira“- centar za povratnike u fazi je završnih radova