Otvorena "Kuća mira" u Hrvatskoj Tišini

Piše: Nada Koturić

Molitva, otvaranje "Kuće mira", pjesma, kolo, druženje povratnika i brojnih gostiju koji su stigli u tu posavsku povratničku župu kako bi dali na značenju svečanosti otvorenja objekta. Stara župna kuća u Hrvatskoj Tišini pretvorena je u Kuću mira, objekt koji će biti sjedište ureda IMIC Zajedno (Internacionalni Multireligijski Interkulturalni Centar) za Bosansku Posavinu. Okupljat će povratnike, u knjižnici će mnogi tražiti duhovnu okrjepu a moći će dobiti i zdravstvenu pomoć jer je u planu otvorenje zdravstvene ambulante pod istim krovom Kuće mira u trokatnom zdanju sa 256 m2 korisnog prostora.

Kuća pozitivnih vibracija

Među više stotina gostiju u Hrvatskoj Tišini zamjećujemo istaknute intelektualce, akademske slikare, lingviste, filozofe, pjesnike, književnike, glumce, ipak ponajviše je običnih ljudi, povratnika ,mještana kojima je dolazak gostiju bio ravan blagdanskom okupljanju. Fra Marko Oršolić, ravnatelj IMIC-a glavni inicijator pokretanja takvog projekta odličnog je suradnika dobio u župniku fra Josi Oršoliću, potvrđenom animatoru projekata povratka i Kuća nade svečano je otvorila svoja vrata.

Za "Izbjeglicu" bura pljeska

Fra Petar Anđelović predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi u Hrvatskoj Tišini a potom blagoslovio objekt Kuće mira. Slavlje se preselilo na veliki prostor ispred uređenog objekta čiju je obnovu pomogle Vlada RH i RS-a, te dijelom matična općina Šamac, Županija Posavska i njene općine. Dolazak i nastup glumca Josipa Pejakovića te izvedba monodrame "Izbjeglica" bila je praćena burom pljeska i ovacija. Nije nedostajala niti pjesma Seada Memića Vajte ali i zvuk tamburica benda franjevačkog samostana Fojnica. Cijeli je program nadahnuto uvezao prigodnim riječima Igor Galo. Zajedničko u svim govorima gostiju, uz ostale dogradonačelnika Sarajeva Josipa Jurišića i šamačkog načelnika Mirka Lukića je isticanje značenja mira i zbližavanja. -Zahvalio bih se fra Marku u ime svih beskućnika koji su prošli kroz njegov skromni dom a bili su svih religija i nacija. Često je znao napuštati svoj skromni dom da bi udomio nekog nesretnika a on bi završio na parkingu spavajući u jednom malom automobilu. To je samo jedan mali detalj koji puno govori o ovom velikom čovjeku i sjajnoj ideji koju zagovara kroz IMIC, kazao je tijekom večeri druženja u Hrvatskoj Tišini glumac Pejaković.

-IMIC je utemeljen sa jednim jedinim ciljem ne dozvoliti nikome da ljude vjerom dijeli. Po vjeri se razlikujemo ne možemo se dijeliti na taj način. Često ljudi iz nemara, nehata i nerazumijevanja ne shvaćaju koliko je važan taj dijalog. Ured IMIC-a za Bosansku Posavinu u Hrvatskoj Tišini pomoći će u međureligijskom dijalogu, zajedničkoj molitvi, zbližavanju ljudi, suradnji sa drugima i drugačijima, realiziranju projekata IMIC-a, organiziranju tribina, predavanja a u planu je i otvorenje Radio Tišine, kazao je fra Marko Oršolić ispred IMIC-a.

-Ideju fra Marka duboko cijenim i zato mi nije bilo teško doći od Pule do Tišine kao ni mnogima koji smo ovdje stigli iz Zagreba, Osijeka, Beograda i da ne nabrajam gradove pa i države. Sa ovakvih mjesta šalju se dobre poruke. Bavim se dokumentarizmom pa ću i ovo događanje iz Hrvatske Tišine pretvoriti u dokumentarac jer vidim da niti jedna televizija nije došla da prati ovaj događaj valjda smatrajući da nije dostojan priloga ako se okupljaju obični ljudi, povratnici, mještani i dogovaraju kako dalje živjeti zajedno, kazao nam je Igor Galo.

  • Uskoro otvaranje "Kuće mira" Uskoro otvaranje "Kuće mira"
  • „Kuća mira“- centar za povratnike u fazi je završnih radova „Kuća mira“- centar za povratnike u fazi je završnih radova