U Hasiću 1999., na ruševinama svoga doma

Piše: Željko Brandić

Sokak o kojem ćemo pisati svaki putnik namjernik pronaći će veoma lako: ukoliko dolazi iz pravca Gornjeg Hasića, kod arterca u Donjem Hasiću treba skrenuti desno na makadamsku cestu - i već je na pravom mjestu.

U sokaku, kojeg su stariji Hasićani kolokvijalno zvali "Pacin sokak", prije rata bilo je 14 prekrasnih kuća i isto toliko dvorišta sa lijepo uređenim zelenim travnjacima punih raznovrsnog cvijeća, drveća i ostalog ukrasnog bilja.

U njemu su svoj dom s obiteljima imali: Tomislav Meščić Tomo, Luka Dragičević Lutić, Luka Meščić Colbo, Anto Dragičević Žale, Marko Meščić Cane, Zdenko Dragičević Šilja, Nenad Dragičević Nešo, Ilija Dragičević Pičulj, Anto Dragičević Belin, Bartol Matuzović Bare, Ilija Popić Iljko, Anto Sarić Paco, Pavo Dragičević Pauka i Ivo Dragičević Iva.

Bile su to prekrasne kuće, sa prekrasnim dvorištima i pomoćnim zgradama.

Bile...

A onda je došla 1992. godina.

Rat.

Došlo je rušenje, pljačkanje, paljenje...

Od 14 kuća u sokaku ni jedna nije ostala čitava: sve su ili teško oštećene ili u potpunosti razrušene.

Godinama vlasnici kuća nisu mogli do svoje imovine. A onda je došao i taj dan.

Jednog tmurnog, maglovitog dana 1999.g. nekoliko Hasićana - Ruža Popić Iljke sa sinom Matom ibratom Matom Dragičevićem - došlo je u obilazak svoga porušenog doma.

Ono što su zatekli, stravično je. Normalnom ljudskom umu neshvatljivo.

Na ulazu u sokak, duž cijele ceste dočekala ih je visoka, godinama nepokošena trava i zakržljalo šipražje. Da, tu su nekada bile kuće, porušene su, a njihove temelje sada skriva trava i šipražje.

Od obiteljskog doma nije ostalo ništa, osim temelja zaraslog u korov i draču. U susjednom dvorištu cijelo je ostalo samo nekoliko pomoćnih zgrada, kao nijemi svjedoci uništavanja.

Veliko zlo se ovdje dogodilo. Beskrajna ljudska patnja, beskrajna tuga i bezbrojna pitanja od kojih je jedno nezaobilazno:

Zašto?

Zašto toliko mržnje ničim izazvane?

Nema odgovora na ovo pitanje.

A sve dok nema odgovora, nema ni opravdanja za rušenje i uništavanje imovine.

Mržnja rušila, ljubav sagradila

Srećom, nije sve tako crno. Vrijedne ruke marljivih Hasićana obnovile su što se obnoviti moglo, izgradile još veće i ljepše kuće nego što su bile. Mržnja rušila, ljubav sagradila! Danas, 2017. godine, u sokaku je nekoliko prekrasnih kuća: kuća Pave Dragičevića Pauke obnovljena je iz temelja, a napravljena je i jedna nova koja svojom ljepotom privlači posebnu pozornost: prekrasno uređeni dom Marka i Jelice Popić.

SVE FOTOGRAFIJE na ovoj stranici | Ivica Popić Ćivo