Šutnja

Posavski političari, urednici portala, djelatnici elektronskih i tiskanih medija, svi koji još niste operirani od nacionalnog osjećaja i posavskog zavičaja, PROBUDITE SE! Budite napokon svjesni činjenice da je Posavina i NAŠA zemlja.

Piše: Željko Brandić

Kako vrijeme odmiče, s obeščašćene odaliske zvane Posavina nema više što spadati. Velovi su već odavno pospadali i završili zgužvani pod nogama.

Projekt „Posavina bez Hrvata“ ušao je u svoju završnu fazu.

A realizaciji tog projekta uvelike su svojom šutnjom pridonijeli posavski političari i mediji.

Bolešću zvanom ŠUTNJA inficirala se cijela Bosanska Posavina. Nitko više ne piše o povratku, nitko ga više ne spominje, nitko više ne poziva i priziva na povratak, o njemu više nema političkih ni bilo kakvih drugih govora. Nigdje ni riječi da se pročita, glasa da se čuje.

Šute internetski portali, šute tiskani i elektronski mediji, šute političari. Oni koji su se do jučer u Bosansku Posavinu kleli, odjednom su ZAŠUTILI! Briga ih za obespravljene, prognane, izdane, prodane, briga ih za žrtve, briga ih za susjede, prijatelje, braću i sestre, briga ih za svu onu mladost koja je svoje živote položila na oltar zavičaja, ostavila ih na prvim crtama bojišnica diljem naše uplakane Posavine.

Posavski političari, oni od kojih se očekivalo najviše, zavukli su se u svoje posavske budžake, u ono što im je, na sreću, od Posavine ostalo i šute…ŠUTE do boli!

Posavski mediji, elektronski i tiskani od kojih se isto tako puno očekivalo… ŠUTE. Nigdje ni slova, ni riječi, a još manje rečenice posvećene povratku posavskog naroda u svoje domove.

Mediji i političari sa svojom šutnjom sa jedne strane, a gotovo cijeli posavski narod s druge strane. Naivan, zbunjen, preplašen, pun dvojbi, posavski narod korača u tunel u kojem se ne nazire svjetlo.

Donekle, šutnja medija i političara se može i razumjeti, pa čak i opravdati. Jer reći tim ljudima danas vratite se, a da nikakvih nacionalnih prava tamo nemaju, ni prava na jezik i škole, ni na medije, ni na kulturnu, najmanje političku autonomiju, reći tim ljudima vratite se a da ih tamo čekaju isti koljači ispod čijeg noža su imali sreće pobjeći, reći tim ljudima vratite se a da ti satrapi nisu kažnjeni ili barem izolirani iz zajednice, znači ponoviti zločin.

Ali, s druge strane, ne može se razumjeti zašto smo tako brzo počeli slagati mozaik krivih vrijednosti, zašto tako brzo zaboravljamo. Zar smo se svi mi, koji smo se do jučer kleli u vjernost Bosanskoj Posavini već olako odrekli snova i ideala, zar smo se tako olako odrekli vlastita života na vlastitoj grudi? Zar smo zaboravili da je prostor na kome smo obitavali naš prostor? Neotuđiv u svakom kvadratnom milimetru.

Posavski političari, urednici portala, djelatnici elektronskih i tiskanih medija, svi koji još niste operirani od nacionalnog osjećaja i posavskog zavičaja, PROBUDITE SE! Vi ste ti koji morate uzeti svoj narod pod okrilje vođstva, usmjeravati ga na pravi put, i kao nitko drugi do sada u cijeloj našoj povijesti očuvati narod posavski. Osvijestite se!

Budite napokon svjesni činjenice da je Posavina i NAŠA zemlja, i da je s nje potrebno skinuti LUÐAČKU KOŠULJU, otkopčati gumbe koji je stežu i guše, omogućiti desetcima tisuća prognanika da dođu ovdje i da ovdje i ostanu.

Jer, dok vi šutite, srpski mediji i političari likuju: mali kamenčić u cipelama (hrvatski narod Posavine) uspješno je izbačen.