Spomenik Đinđiću u Kući mira?!

Što ima Đinđić sa Hasićanima, Tišinjanima, Novoselcima?! Glasa mu se, kad je trebalo, nije čulo!

Piše: Željko Brandić

Dvadeset i četiri godine, skoro četvrt stoljeća, proteklo je od godine kada su Hasićani, Tišinjani, Novoselci...protjerani iz svojih domova. U normalnim okolnostima, dva i pol desetljeća bila bi dovoljna da se zaborave ratne traume i proživljene strahote u ratu i poslije njega.

Međutim, ni Hasićani, ni Tišinjani ni Novoselci i danas, dva i pol desetljeća poslije, ne žive u "normalnim" okolnostima: ne žive u svojim selima iz kojih su protjerani, rasuti su diljem svijeta, a svoje selo i svoje (nekadašnje) kuće vide još samo u snovima ili eventualno na slikama preko ove stranice.

A i to vide samo u slučaju kad imaju što vidjeti: mnoge „oslobođene“ kuće su sravnjene sa zemljom, a za one koje nisu srušene "brinu" se trava i raslinje. Porušeni domovi obrasli šikarom, granjem i trnjem, pustoš i tišina u selima u kojima je nekada sve odzvanjalo od života - tužna je to slika u hrvatskim selima nakon „oslobođenja“.

Je li takvo stanje – porušeni domovi, pustoš i tišina - podsticaj da se ratne traume zaborave? Mogu li se, gledajući sve to, ratne traume uopće zaboraviti?

Kreatori politike koja se provodi – opstruiranje povratka - igraju na kartu prolaska vremena. Uvjereni su da će protek vremena pridonijeti ostvarenju njihovih planova.

A kako im vrijeme sporo prolazi, pronalaze razne načine da vrijeme "poguraju".

Jedan od načina zaista je perfidan.

Naime, protjeranom hrvatskom narodu župe Tišina (općine Bos. Šamac) pokušava se nametnuti nešto što s njima, njihovom kulturom, prošlošću, sadašnjošću, nema apsolutno nikakve veze.

Pokušava im se „uvaliti“ bista (spomenik) Zoranu Đinđiću, srbijanskom političaru rodom iz Kruškovog polja.

Spomenik bi "krasio" Kuću mira – centar za povratnike u Hrvatskoj Tišini.

Kakvu vezu ima bivši (pok.) političar Đinđić sa Hrvatima u općini Bos. Šamac? Za što konkretno mu trebaju biti zahvalni? Radi čega ga trebaju štovati? Što je taj srbijanski političar učinio za npr. Hasićane? Spasio ih nije, od agresije i pogroma zaštitio ih nije, glasa mu se nije čulo u vrijeme kad je trebalo. Ni tada ni kasnije.

Jedina poveznica Đinđića s Hasićem i okolnim mjestima je da se rodio u susjedstvu, u Kruškovom Polju. Ali i to nije neka preporuka, jer i odatle su nas napadali i pljačkali, ubijali i protjerivali.

I sada nam „netko“ (zna se tko) pokušava „uvaliti“ Đinđića kao osobu koja nas je nečim (čime?) zadužila.

Netko nam, iz „nekih“ (zna se kojih) razloga pokušava utrapiti Đinđićevu bistu koja bi "krasila" Kuću mira - centar za povratnike (centar za povratnike!?) u Hrvatskoj Tišini.

Tišinska Kuća mira bi trebala, barem tako je najavljivano, služiti sasvim drugoj svrsi: biti prvenstveno centar za povratnike a onda i mjesto međureligijskog dijaloga. Nikako ne bi smjela služiti politici i političkim podmetanjima.

Koliko je poznato, Đinđić je bio političar. A ni "međureligijski" dijalog mu, onda kad je trebalo (barem što se tiče nas, njegovih „komšija“), nije bio jača strana.

Glasa mu se, kad je trebalo, nije čulo.

Zaista, što ima Đinđić sa Hasićanima, Tišinjanima, Novoselcima...?!