Imamo pravo na našu SVETU ZEMLJU, na našu Posavinu!

Krajnje je vrijeme da kažemo DOSTA!Imamo PRAVO na našu SVETU ZEMLJU, na našu Posavinu, tu nam je najbolje živjeti, a i najljepše za umrijeti!

Piše: Željko Brandić

Potaknuti neodrživim stanjem i teškom situacijom u kojoj se nalaze, a sa željom i namjerom još jednom skrenuti pozornost na aktualnu i vrlo ozbiljnu činjenicu da se u ratu izvršeno etničko čišćenje nastavlja i u mirnodopskom razdoblju i da se broj Hrvata u bosanskošamačkoj općini i dalje iz dana u dan drastično smanjuje, pripadnici hrvatskog naroda koji žive na tome području, uputili su poziv, molbu i poruku svim političkim, vjerskim i humanitarnim čimbenicima u Bosni i Hercegovini i izvan nje, tražeći pomoć u njihovoj borbi za opstanak i borbi za dostojanstven život na vlastitom ognjištu.

Istovremeno, a nakon što su iscrpljene sve mogućnosti da preko lokalnih vlasti ostvare svoja legitimna prava, mještani hrvatskih sela bosansko-šamačke općine pokrenuli su i akciju prikupljanja potpisa za zaštitu svojih ljudskih i građanskih prava, zaštitu svoje imovine, zaštitu prava na povratak i prava na dostojanstven život na vlastitom ognjištu.

Internetski portal Hasića, u želji da pomogne, priključuje se ovoj akciji i ovim putem obraća se i poziva one kojima su prava najviše ugrožena: prognane mještane Tursinovca, Novog Sela, Hrvatske Tišine i Gornjeg i Donjeg Hasića!

Dragi Hrvati bosansko-šamačke općine, dragi Novoselci, Tišinjani, Hasićani, Tursinovljani, dragi susjedi, prijatelji, braćo i sestre!

Svjesni smo da Vas se veliki broj još nije ili se čak neće ni vratiti na svoje ognjište, svjesni smo da Vam se život odvija negdje drugdje, daleko od vlastitog ognjišta, ali to ne znači da trebate šutjeti, to ne znači da ne možete pomoći!

Već godinama oduzeta su nam sva ljudska prava: oduzeto nam je pravo na dostojanstven život na vlastitom ognjištu, pravo na imovinu, na ravnopravnost, na rad, na socijalnu zaštitu, na vjersku pripadnost!

Krajnje je vrijeme da kažemo DOSTA!

Zaustavimo politiku istrebljenja! Okrenimo se svi zajedno protiv ovoga zla koje nas je stjeralo na rub egzistencije, borimo se za zaštitu naših prava, jer to su buduća prava naše djece i prava svih budućih generacija!

Nikad ne zaboravimo da:

- imamo pravo na vlastitu prošlost,

- imamo pravo na svoju imovinu,

- imamo pravo na dostojanstven život na vlastitom ognjištu,

- imamo pravo na ravnopravnost,

- imamo pravo na rad,

- imamo pravo na socijalnu zaštitu,

- imamo pravo na vjersku pripadnost,

- imamo pravo na našu budućnost.

Imamo PRAVO na našu SVETU ZEMLJU, na našu Posavinu, tu nam je najbolje živjeti, a i najljepše za umrijeti!