HASIĆI, ANNO DOMINI 2016.

Hasići anno Domini 2016., dvadeseti četiri godine nakon protjerivanja, paleži, pljačke, mučenja, zatvaranja, ubijanja. Dokaz da se zločin isplatio...

Piše: Željko Brandić

Dvadeset i četiri godine žitelji Donjeg i Gornjeg Hasića razasuti po cijelom svijetu čekaju da bude ispravljena nepravda - da im se obnovi uništena imovina i da se dozna prava istina o zločinu učinjenom nad njima.

17. travnja 1992. svi stanovnici Gornjeg i Donjeg Hasića otjerani su s ognjišta, a njihove kuće srušene, spaljene i opljačkane. Zločinci su, nošeni patološkom mržnjom prema svakome i svemu što je hrvatsko, razorili ta dva do tada pitoma sela uz proganjanje, mučenje i zlostavljanje stanovnika. S koliko je slijepe mržnje upotrijebljena moć i sila da se sve to razruši, protjera...

Cijele su obitelji zbrisane s lica zemlje, protjerane u ime zločinačke ideologije s nakanom stvaranja nečega što nikad bilo nije na ovom prostoru.

Na primjeru Hasića najbolje se vidi kako lažljivost nije još nikad tako dobro glumila istinu.

Kažu, „nismo mi vas napali, vi ste napali nas“!

Tko? Kada?!

Kažu, Hasići su "oslobođeni"!

Od koga? Čega?

Kažu, „to je srpska zemlja“.

Otkad? S kojim pravom?

Laži koliko hoćete!

A istina je samo jedna:

Hasići su napadnuti i uništeni a njihovi žitelji poubijani i protjerani kako bi se stvorio čisti srpski etnički prostor, radi stvaranja nečega čega nikad bilo nije na ovom prostoru. A čija vampirska duša danas lebdi nad Hasićima i upravlja njihovom sudbinom.

Nečega što nazivaju "republikom".

Nečega što Hasićane asocira na zlo... tamu... ruševine...

Jer svaki Hasićanin, kao i bilo koji putnik namjernik, u Hasiću može vidjeti samo zlo... tamu... ruševine...

I ono što vidi nije tlapnja - ono jest. Ruševine posvuda, i života i zgrada.

Slike Hasića anno Domini 2016., dvadeset i četiri godine nakon protjerivanja, paleži, pljačke,mučenja, zatvaranja, silovanja, ubijanja.

Selo porušenih kuća, ugašenih ognjišta.

Dokaz da se zločin isplatio...

Potpisi zločinaca u hasićkim kućama

Počinitelji su ostavili i svoje potpise (Saša, Mile, Nešo, Kosta, Milan…) u razrušenim i opljačkanim hasićkim kućama. Hoće li itko ikada odgovarati…?

Mnogi protjerani Hasićani i dvadeset i četiri godine poslije traže da im se obnovi uništena imovina.

No, čini se da u  „RS“ ne postoji zakon koji kaže da se ono što je oteto mora vratiti, da se ono što je namjerno zapaljeno mora izgraditi, da zločinci moraju odgovarati za palež, pljačku i ubojstva.

Ili postoji ali se ne sprovodi!?