Umro je naš čiča Ambra

Piše: dr. Ružica Sarić-Šušnjara

27.7.2007.

Vjerojatno je ovo ime među rijetkima u selu, kojemu ne trebaš dodati ni prezime, ni ime oca ili majke, ni primenku, niti bilo koji drugi dodatak, a da odmah ne shvatiš o komu se radi.
Ne znam koliko su djed Ivo, te uvijek s najljepšim uspomenama spominjana draga bab’ Kaja, znali o milanskom biskupu Ambroziju iz prvih stoljeća kršćanstva. Činjenica je, da su svome, jedino ostalom na životu, sinu, dali to ime. Ne sjećam se sličnog imena u naša dva Hasića pa ni šire. Interesantno je, da se i neke kuće Vučkovića, među kojima je i čič’ Ambre zovu Ambrožići.
Čiča Ambre se sjećam od najranijeg djetinjstva. On je pokojnoj babi Kaji liječio teške rane za izgubljenim sinovima. Bio je naočit momak. Oženio se s razboritom Ivankom, Posavkom iz Slavonije..
Čič’ Ambra je, uz veliko prijateljstvo nasih obitelji bio i krsni kum bratu Mati. Često smo se sretali na radost čiča Ambre i strine Ivanke. Ona uvijek “dočekana” i “ispitana”; on veseljak uz sve svoje srčane i ine probleme. Bio je živa enciklopedija našeg mjesta...
Tko će nabrojiti sve što je za selo učinio? Od folklora do akcija da se u selu, pa i u teškom povratničkom trenutku, oživi ono što se ikako oživjeti može.
Otišao si dragi čiča Ambra k Onome za koga si živio!
Otišao si svojim, našim pradjedovima u drevne Knineve!
Poslušao si Tješitelja koji Te pozva;
“Dođite k meni opterećeni i ja ću Vas okrijepiti” (Mt.11,28).
A Ti si mu odgovorio našim starinskim napjevom Križnoga puta:

Kada dođu smrtni časi,
Kriste, Bože, nek me spasi
Majke Tvoje zagovor. Kad mi zemlja tijelo primi,
Dušu onda uzmi Ti mi
U nebeski blažen dvor.

Otišao si čiča Ambra, ali Ti si tu, s nama s kojima si dijelio zlo i dobro!
Svoj Tvojoj dragoj djeci naša duboka i iskrena sućut, a strini Ivanki naša ljubav i poštovanje u njenoj boli! S Vama u Vašoj tuzi, Vaša Ruža djed Perana sa svojom obitelji užom i širom, sa svojim krajčanima i našim Hasićem.

Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim?