In memoriam: Ana Cvitkušić rođ. Božanović

Na sprovodu gđe Ane Cvitkušić rođ. Božanović

Piše: dr. Ružica Sarić-Šušnjara

24. rujna 1933. godine rođena je u našoj župi Ana Božanović. Nakon rođenja devetero djece, teškoga života, protjerana sa svoje rodne grude, smirila je svoje umorno tijelo i predala dušu Svevišnjemu Ocu 27.ožujka ove godine.
Jučer je ispratismo na vječni počinak na groblje iza Sesveta, Markovo polje. Nepregledna grobna polja nižu se jedna za drugim. Pokojnici došljaci, a među njima i naši Posavljaci, ispuniše to polje mira i okitiše najljepšim cvijećem.
U kapelici oko odra drage pokojnice njena djeca, njene snahe, unučad, sestre, rodbina, prijatelji...
Svetoj misi za pokojnicu u Sesvetama prisustvuje većina sa sprovoda. Potom se nalazimo u restoranu "Sesvetska dolina" gdje su njena djeca pripremila posavsku daću.
Koristim trenutke malo popričati barem s nekim od djece, sa sestrom pokojnice, našom Hasićankom Lujom Katić, Josenicom, njenim kćerima....
U razgovoru sa sinom Ivom sazanajem da su joj zadnje misli bile vezane za Bosnu, njenu Posavinu šljivika i vrbika, dragih susjeda, grobova najbližih...
Sa sinom Ivom proboravila je zadnje 4 godine, kada je njemu, na veliku žalost, umrla vrlo mlada supruga. Mala Klara, koja je upravo nešto došla upitati tatu, nije ju ni upamtila. Smrt mlade snahe vrlo je pogodila pokojnicu. Teški križ se sručio na "baku Anu" kada se u Švicarskoj na izletu utopila u 15 g. života, prije 3 godine, njena miljenica Manuela, kći sina joj Drage i snahe Jele.
U nekoliko navrata sretoh pokojnicu. Divila sam njezinoj strpljivosti i snazi prebrođivanja nedaća koje joj stajaše na putu. Sve naše razgovore gotovo bih mogla sažeti u Nazorove stihove:

"Smrt bogatu što u tren jedan plaća
Godina škrtih prikraćen dug:
Smrt koja, dok vam ukradeno vraća,
prolazi kroz nas ko po njivi plug."

Njenoj dragoj djeci rasutoj u Švicarskoj, Austriji i diljem Hrvatske, njenoj unučadi (njih 15) i praunučadi (njih dvoje), svima onima koji su poštovali i voljeli iskrena sućut, ali u ove dane pred Uskrs i velika nada u njeno uskrsnuće:

" Uz šumor granja, uz rik surih orlova,
Uz glas iz raka, kojim ploče pucaju:
Hoozana u visinama!
Hozana u nizinama!"

Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim?