Beč- Kninevi

Piše: dr. Ružica Sarić-Šušnjara

“Tuis enim fidelibus, Domine, vita mutatur non tollitur “....
(predslovlje iz liturgije za pokojne)

† Ivo Brandić (1931.-2011.)

„Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima”, oni jednostavno poput našega dragog mještanina, oca, supruga, brata i djeda Ive, zvanog od milja Ivić, idu svojem pravom, vječnom domu.
I naš pokojnik je u svojem životu otišao iz svojeg doma i svoje kuće u borbi za kruh svagdašnji, od svoje Posavine, svojega Hasića do Austrije i Beča. Put trnovit, jednak mnogim njegovim suseljanima i zemljacima. U znoju lica svoga trudi se za svoju djecu Vladu, Željka, Veru i Mandu. Uz uvijek vjernu potporu svoje smjerne i vrijedne životne pratiteljice supruge Mare, rođ. Petrić.
Bol za razorenim ognjištem, za travom zaraslom Posavinom, pekla ga je iz dana u dan svom jačinom, ali bol za nasilno umorenim bratom Antešom, čijim se ni kostima nije mogao za života pokloniti, vjerujem da ga je tištila više od svih rana koje su ga u životu ranile najžešće.
Koliko ga je sve boljelo svjedoče i naše hasićke stranice koje je njegov sin Željko pokrenuo, nadajući se i u beznađu da će barem tako sačuvati “reliquiae reliquiarum” našeg sela Hasića, naše svete i ničim zamjenjive grude zemlje.
Pokojni Ivo se borio s dugom bolešću, strpljivo, jobovski, ali bol za izgubljenim, fizička bol spojena s beskrajnom tugom, pospješile su odlazak mnogih naših dragih, pa i njegov.
I jednostavno, kada Bog vidje da su mu ulice za šetnju postale preduge, da mu je ruka klonula, da su se mnoge stvari osim izgubljene Posavine, njegovih najbližih, počele pretvarati u zaborav, dođe, položi ruku na njega i reče mu“Hajde, dođi, dobar si boj bio, bitku izvojevao, sada ti je pripremljen vijenac pravde, dođi, hajdemo kući!”
I dok je je naš Ivo odavno kod kuće, kod Oca, njegovi posmrtni ostaci će krenuti od carskoga grada Beča, iz bolnice u kojoj je preminuo u 80.g. života, u skromno hasićko groblje, naše Knineve u subotu na blagdan svetog Josipa. Kojeg li kontrasta! U jednostavnosti u kojoj je živio cijeli život, naš pokojnik će nastaviti primjerom pokazivati jednostavnost i ljubav prema svojem i po svojoj smrti.
Otišao je u vječnost, a od čega se ta vječnost sastoji ?!

„Iz samih „sada”, osunčanih „sada”
U njima nema zemaljskoga jada
Sklad vječan ondje vlada
Tako su divni ti nebeski ljudi
Više ne griješe
Sa anđelima samo se smiješe” (M. Spahija , List župe i svetišta sv. Antuna Padovanskoga, sv. Duh, Zgb, g. X, br.363.)

Iz vječnosti će nastaviti pratiti svoje drage, suprugu Maru, djecu Vladu, Željka, Veru, Mandu i njihove obitelji, osobito one najmlađe, svoje drage unuke, kojima izražavamo našu ljudsku i vjerničku sućut
U ime obitelji Sarić, u ime mnogih dragih Hasićana
Vaša Ruža Marka Peranova

Ispraćaj pok. Ive Brandić - Ivića biti će u subotu, 19.03.2011. Povorka će od pokojnikovog doma krenuti u 14:00 sati. Sahrana je na groblju Kninevi u Gornjem Hasiću.

Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim?