Dani pred Božić

Slava Bogu na visini i na zemlji mir

Piše: Petar Šušnjara

Ostalo je još malo dana do Božića. Događaji teku kao na tekućoj vrpci. Vrijeme prolazi brže nego što mislimo i želimo. Vrijeme iščekivanja je u pravilu ugodno vrijeme jer uvijek zamišljamo, kako će se, kada dođe iščekivani dan dogoditi nešto veliko. Nažalost, vrlo često se ta očekivanja ne ispune i mnogi, koji tako zamiščjaju te odlučujuće dane, ostaju razočarani. Dogodit će se ono što sami isplaniramo, što želimo, a ne ono nerealno o čemu sanjamo. No, želje su najčešće takve.

Prije nego pođemo u daljnja razmišljanja o željama, moramo postaviti temeljno pitanje: Što je za nas Božić? Dan zbog kojeg se u naš život uvukla nepotrebna nervoza i isčekivanje. Zbog čega? Poklona? Proslave? Proslave čega? Sve što kažemo o tom danu, dok sami sebi ne posvijestimo što nam znači Božić, nikakve sreće ni zadovoljstva nećemo imati. Zadovoljstvo moramo tražiti u onom što je bit Božića. Božić je utjelovljeni Bog, koji je došao k nama radi našeg spasenja. Jer nas ljubi! A koliko nas ljubi otkrit će nam se ako malo zastanemo pred činjenicom:

On, Bog odlučio je:

- uzeti tijelo poput nas, biti jednak nama;

- osjećati nemar ljudi, koji nisu dali Njemu i njegovoj Majci i Josipu ni sobu da bude rođen kao ostala djeca;

- roditi se u štali kao oni koji su nasiromašniji

- biti izbjeglica iz domovine svojih roditelja, jer je već kao dijete imao neprijatelje koji su ga željeli ubiti

- odrastati kao anonimna osoba i biti stolaru Josipu pomoćnik; pridržavati daske dok ih je obrađivao, dodavati čavle ...

- Mariji je pomagao u kućanskim poslovima, kao što sva djeca pomažu roditeljima

- kad je imao 12 godina išao je s roditeljima u Jeruzalem. Kad su oni s ostalim Nazarećanima pošli kući On je ostao u hramu u Jeruzalemu. Vidjevši na putu da ga nema, vratili su se tražiti ga. On je bio s pismoznancima i tumačio im Pismo. Na roditeljski ukor odgovorio je: „Zar ne znate da mi je biti u onome što je Oca mojega?“

- Poslušno se vratio s njima u Nazaret i bijaše im poslušan. Evanđelist nadodaje: „Majka njegova čuvaše brižno sve ove uspomene u svom srcu. A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi.“ (Lk, 2, 52)

- pojavio se među ljudima na rijeci Jordanu gdje ga je Ivan krstio

- nakon krštenja kad iziđe iz vode, „otvoriše se nebesa... i eto glas s neba 'Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina'“. (Mt. 3, 17)

Onaj, za čiji se rođendan spremamo jest dakle Sin Božji! Niz ovih napomena, vezanih uz njegovo utjelovljenje do objave na rijeci Jordanu, nije bilo ispunjeno ugodnim djetinjstvom i mladenačkim odrastanjem. Izabrao je ovaj put da pokaže nama Put kojim trebamo ići. Vršiti ono što je Otac odredio. Siromaštvo, skromnost, miran obiteljski život. U ljubavi i miru. Tek su se oni, koji su ga kao dvanestgodišnjaka slušali u hramu „divili razumnošću i odgovirma njegovim“, kako kaže evanđelist Luka. Nije li ovo nama poziv pred Božić slijediti put koji nam je On pokazao. On je naše svjetlo, naš svjetionik koji nas vodi k luci spasenja.

Gledajući što se danas događa oko nas teško je slijediti Isusov put. Sa svih strana smo napadnuti raznim porukama, reklamama pozivima. Svuda zovu na Adventska događanja. Ponosimo se da je Zagreb treću godinu redom najbolji advent u Europi. Advent je vezan za Božić i Isusovo rođenje! Kojeg li apsurda. Nema nigdje tragova u tim događanjima što usmjeruje na ono bitno – pripremu za Božić! Sušta suprotnost duhovnom doživljaju. Pjevamo u crkvi:

Već se bliži vrijeme blago,

Već se bliži onaj čas,

Kad će izić Sunce drago,

svanut svemu svijetu spas.

Svani, dane, i noć skrati,

Sini Sunce, i povrati

Bogu čast na visini,

Svijetu mir na nizini!

Sveti Pavao u Poslanici Titu piše ovako: „Očitovala se Ljubav Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i Očitovanje velikog Boga i Spasitelja Isusa Krista. On sebe dade za nas da nas otkupi od svakog bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela.“

U ovim turbulentnim vremenima, ispunjenim nasiljem, nemirima, mržnjom, nebrigom umjesto buke treba nam malo mira. Tražeći mir u sebi počinjemo mijenjati svijet. Ako svaki od nas počme razmišljati o onom što nam je i koliko potrebno da budemo sretni, vrlo lako ćemo se složiti da nije puni stol i pokloni ono što nas usrećuju. Ljubav i mir u nama i oko nas je najljepši poklon i priprema za Božić. Treba prestati robovati tim nasilnicima koji nam nameću komercijalizirani Božić i Boga. Bez sumnje i u crkvama bi se moglo smanjiti trijumfalističko kićenje borova/jelki koje nemaju nikakve veze s Božićem. I na taj način doprinijeti zaštiti okoliša o kojem se toliko govori.

Što konkretno raditi ove predbožićne dane?

Uzeti u ruke ove uzvišene tekstove koje su izrekli Marija i Zaharija i čitati ih do Božića. Razmišljajući o njima možda ćemo doći do prave spoznaje o Božiću.

Nakon njih, ne bi bilo na odmet, nastaviti s tekstovima iz Evanđelja po Luki o Isusovu rođenju. Imamo i prelijepih božićnih pjesama koje treba čitati s pažnjom. Osjetiti njihovu poruku...

Hvalospjev Marijin – Veliča - Magnificat

Veliča duša moja Gospodina
i klikće duh moj
u Bogu mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje:
odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.
Jer velika mi djela učini Svesilni,
sveto je ime njegovo.
Od koljena do koljena dobrota je njegova
nad onima što se njega boje.

Iskaza snagu mišice svoje,
rasprši oholice umišljene.
Silne zbaci s prijestolja,
a uzvisi neznatne.
Gladne napuni dobrima,
a bogate otpusti prazne.

Prihvati Izraela, slugu svoga,
kako obeća ocima našim:
spomenuti se dobrote svoje
prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.

Hvalospjev Zaharijin

Blagoslovljen Gospodin, Bog Izraelov,
što pohodi i otkupi narod svoj;
podiže nam snagu spasenja
u domu Davida, sluge svojega,
kao što obeća na usta
svetih proroka svojih odvijeka:
spasiti nas od neprijatelja naših
i od ruke sviju koji nas mrze;
iskazati dobrotu ocima našim,
i sjetiti se Saveza svetoga svojega,
zakletve kojom se zakle Abrahamu,
ocu našemu:
da će nam dati
te mu, izbavljeni iz ruku neprijatelja,
služimo bez straha
u svetosti i pravednosti pred njim
u sve dane svoje.

A ti, dijete, prorok ćeš se Svevišnjega zvati
jer ćeš ići pred Gospodinom
da mu pripraviš putove,
da pružiš spoznaju spasenja narodu njegovu
po otpuštenju grijeha njihovih,
darom premilosrdnog srca Boga našega
po kojem će nas pohoditi
Mlado Sunce s visine,
da obasja one što sjede u tmini
i sjeni smrtnoj,
da upravi noge naše na put mira.

Vesel'mo se i mi braćo ovdje zajedno,
a veselje neka naše bude pravedno.
Svi se grijeha odrecimo
i srdačno utecimo
Bogu rođenu, Bogu rođenu!

Sretan Božić i Novu godinu želi vam obitelj Šušnjara