Svi sveti i Dušni dan 2010.

Piše: fra Joso Oršolić

Iako se ustalio naziv za studeni da je to mjesec mrtvih, po svom sadržaju i prvim danima mnogo više izgleda kao mjesec živih. Naime, i ove godine Svi sveti i Dušni dan, prvi i drugi dan mjeseca studenoga su prelijepi i vremenski i skoro najživlji, gledano po broju ljudi koji su ovih dana došli svojim kućama, svojoj župi i svojim pokojnima. Imao se dojam kao da su došli živima u posjetu. Pa možda i jesu!

Oživjela su naša sela, oživjele su ceste, crkva i samo groblje. Svjetlo se nije gasilo cijelu noć. Groblja su bila ljepša nego ikada, osvijetljena bolje nego bilo koji grad: mir i tišina samo se čuje molitva. Ovo su dani živih.

U zraku se osjeća miris jeseni, obranih polja kukuruza, poorane njive. I ptice su nekako veselije.

Hvala Vam naši dragi pokojnici. Vi ste nas zadužili svojim životom, svojom žrtvom i svojom molitvom. Zato se i mi molimo za Vas. Donosimo Vam svijeću, taj simbol Uskrsnuloga. Nadamo se i vjerujemo kako ćemo ove privremene susrete nastaviti u vječnosti. Ovo je uistinu mjesec živih kada malo više brinemo i mislimo na svoje pokojne, kada nam jasnije progovore vaše slike sa spomenika i kada bolje čujemo riječi koje ste nam govorili za života.

Počivajte u miru!