Sveti Anto u Gornjem Hasiću 2011.

Na svetkovinu sv. Ante i ove godine se sabrao Gornji Hasić sa svim svojim vjernicima. Svakako da su došli i prijatelji, rodbina i svi oni kojima je stalo do Hasića. Dan je i ove godine lijep, ugodan i svima sretan. Kao da nije početak tjedna (ponedjeljak), nego najveća svetkovina za mještane ovoga sela. Tako nešto se osjeti i u zraku i na licima ljudi. Svi su veseli, raspoloženi, svi imaju nešto reći, pitati, rado Vas slušaju.

Hasićani su se i ove godine dobro pripremili za svog zaštitnika: trodnevnica u kojoj se molilo za obitelji, djecu, povratak i obnovu. A obnova je i duhovna i materijalna. Blagoslov cvijeća i balgoslov djeca sastavni su dijelovi trodnevnice. Svete mise kroz ove dane predvodio je fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Na sam dan misnom slavlju je prethodio blagoslov polja: na sve četiri strane, s križem, jednom svijećom-jedinstvom, tri svijeće-trojstvo i blagoslovljena voda: od neprijatelja naših, od munje grada i zla vremena, od kuge, glada i rata, i da se dostojiš plodove zemlje dati i uzdržati. I sve to praćeno znakom križa, pogledom, mislima i molitvom vjernika. I zar čovjek može biti toliko tvrd i nevjeran da sve to ne prihvati i mislima i riječima i djelima.

Ljudi jesmo, vjernici smo isto tako i zar ćemo i dalje biti zapreka Božje milosti i blagoslova koji nam dolazi iz ruke Božje. Dakle, samo srce pripremit i otvorit treba i sve će biti bolje nego što je ikada bilo. Sv. Anto, moli za nas!