Sv. Anto 2018.

Sv. Antun opat i pustinjak

( Herokleapolis Magna, Egipat 251g. – Monte Colzim ,, Egipat 356.g.)

O ovome svecu smo već pisali na ovim stranicama, pa neću duljiti.

Slavljen u objema, istočnoj i zapadnoj crkvi, svoj život je posvetio pustinjačkome životu, a svojom jendostavnošću, poukama i porukama uvijek je suvremen.

Evo jedne poruke o kojoj možemo dugo razmišljati u eri kada možda mislimo da trebamo imati materijalni maksimum, makar se za to odricali i obiteljskog života i prijateljstva, na ušrb svojih vjerskih i ljudskih obaveza:

„ Stjecanje novca i uživanje u njemu je kratkotrajno. Kakva korist od onoga što ne možemo imati sa sobom, za razliku od onoga što uvijek možemo imati uza se: vjeru, ljubav, pravednost, mudrost ....“.

Vjerujem da će se sutra, unatoč svemu, naći naši ljudi koji žive u Donjem Hasiću, oni koji su iz njega otišli, ali i njihovi susjedi i proslaviti patrona svetog Antuna.

Naš Hasićanin S. Blažanović u pjesmi, koju je napisao na blagdan sv. Antuna prije, točno, četvrt stoljeća ( 17. 01. 1993.) pod nazivom „ Sv. Anto“ poručuje:

Oj Hasiću

I sad si nam dika,

Još se sjetim

Tvojih starih slika.

Bit ćeš opet

Što si nekad bio,

Pun ljepote

K'o što sam te snio.“ ( Sv. Anto, str. 36, Na Žendragu, Zgb, 2017.).

Svima od srca „SRETAN BLAGOSLOV!“.

Vaša Ruža Marka Peranova

Sijelo u Donjem Hasiću uoči svetog Ante, 16.01.2018. Na slici Mara Brandić (Ivićevca), Velinka Brandić i Ana Ević (Pešenca)