Božić 2017.

Stiže nam Božić 2017. godine.

Pun radosnih iščekivanja kao i uvijek.

Treba nam optimizma koji je u nepovrat nestao. Sve je postalo precrno:

„Dok Badnjak tone u mrak, u noć, u san,

beskućnik ko ptica smrznut crkava„.

Kako se Božić proslavljao i još ga neki proslavljaju sjeća se u svojoj pjesmi naš Hasićanin Stjepan Blažanović u pjesmi „Božić“ na str. 97. u zbirci pjesama „Na Žendragu“:

„U našoj kući,

Svega je za Božić bilo

Ića i pića

Sreće i veselja.“

Osvrćući se na našu demografsku sliku danas možemo gotovo sa zavišću promatrati godine našeg djetinjstva jer u Posavini:

„Kuća je bila

puna roditelja i djece

uz miris okićene jelke,

i voska upaljenih svijeća.“

U novije vrijeme „miris okićene jelke“, a oduvijek miris „voska i upaljenih svijeća“, koje su se gasile za blagdanskih objeda kruhom.

Sa sjetom i mi s pjesnikom konstatiramo :

„Ni Božići više nisu

što su nekad bili“.

Bitnije je vanjsko blještavilo, skupi darovi, hrana,.... a trebalo bi biti najvažnije unutarnje zadovoljstvo, mir u sebi i oko sebe, jednostavnost i skromnost.

Čudno je vrijeme u kojem nastojimo dostići one druge pod svaku cijenu, u kojem roditelji dižu kredite da pošalju dijete na maturalnu eksurziju (i to svakako u Prag, Grčku, Palma de M.), „otrače“ svadbu, jer se eto ne može „mimo svijeta“. Čudno je vrijeme u kojem nikakav autoritet ne može dokazati da je lijepo najprije upoznati ljepote svoje zemlje, pa onda svijeta. No to je već neka druga tema!

Svaki pa i ovaj Božić nosi nam uvijek aktualne poruke: skromnost, jednostavnost i ljubav. Prihvatljive svakome. Meni i Vama dragi moji Hasićani i Posavci, svi ljudi dobre volje. Neka Vam je čestit i ovaj Božić 2017. godine a na dobro došla 2018. godina.

Uz srdačan pozdrav!

Vaša Ruža Marka Peranova