Blagoslovi polja - Jurjevo u Tursinovcu

Tursinovac, 23. travnja 2010.

Piše: fra Joso Oršolić

Evo već petu godinu blagoslove polja započinjemo na Jurjevo. Prvi blagoslov je u Tursinovcu. Tamo je nekad bilo tridesetak katoličkih kuća, ali su oni imali blagoslov zajedno s Tišinom ili ga možda uopće i nisu imali.

Zato smo 2005. na pastoralnom vijeću dogovorili da ćemo blagoslove u našoj župi započinjati 23. travnja u Tursinovcu. Iako je tamo mali broj povratnika. U 5-6 kuća živi tek 10-12 vjernika, ipak je ovaj blagoslov veliki događaj ne samo za Tursinovac nego i za cijelu našu župu. Vjerom koja se ne predaje i zajedno s vjernicima koji se ne boje ratnih i poratnih divljanja okupatora molimo Božju pomoć i zaštitu po znamenju svetoga križa od neprijatelja naših ( kod križa), od munje glada i rata (kod jedne svijeće), od kuge, glada i rata (kod tri svijeće i da se dostojiš plodove zemlje dati i uzdržati (kod blagoslova vodom). Ovim obredima izražavamo našu vjeru u snagu kršćanske molitve, zatim puno pouzdanje u Božju providnost, našu povezanost sa svetima na nebu kao i istinitost Kristova obećanja da će nam otac nebeski dati što god ga zamolimo.

Blagoslov polja se započinje litanijama svih svetih koje se prekidaju na četiri mjesta (postaje). Potom se čitaju (pjevaju) četiri dijela evanđelja i tada slijedi blagoslov naroda i polja križem, svijećom, trojstvom i blagoslovljenom vodom.

Nakon Jurjeva u Tursinovcu dolazi blagoslov na sv. Marka u H. Tišini, zatim u Gornjem Hasiću na sv. Antu i na drugi dan duhova u Novom selu.

Donji Hasić ima svoju zavjetnu misu na sv. Antu pustinjaka 17. siječnja.

Ovim blagoslovim i zavjetnim misama obuhvaćena je cijale župa Tišina. Svih ovih poratnih godina, a posebno od 2003. kada se počelo i s redovitim misama i krunicom u župnoj crkvi, malobrojni povratnici su oživjeli župu i svakim danom uz Božju pomoć stvaraju se sve ljepši i normalniji uvjeti za život.

Još je mnogo toga što treba obnoviti, urediti, popraviti. Ipak vjerujemo i nadamo se da će uglavnom stariji žitelji naših sela imati dovoljno snage da pobjede zlo rata koje nas je ovako teško pogodilo, otjeralo mladost i uništilo sve što se moglo uništiti. Svaka pomoć je dobro došla, a pogotovu povratak mladih ljudi, obitelji s djecom. U ime svih koji su generacijama i stoljećima živjeli i umirali na ovoj našoj grudi, pozivam da se vratimo svojim korjenima i da ne budemo kukavice i slabići, koji negdje iz daljine gledamo na svoju uništenu baštinu.

Budimo spremni oprostiti svojim neprijateljima, jer je to prvi korak prema miru i obnovi. Onaj tko oprosti on svoju snagu usmjerava prema obnovi i sve čini novim i ljepšim nego što je ikada bilo. A to je i Bogu i čovjeku ugodno i veliko djelo. Dragi moji župljani, potičem Vas i molim da budete ljudi vjere koja se pokazuje djelima!