Odbojkaški turniri u Hasiću

Odbojka u Hasiću poznata je po svom odbojkaškom turniru, koji je od 1983. do 1989. godine, bio u centru pažnje javnosti bivše Jugoslavije.

Autor teksta: † Anto Blažanović - Šerif

Odbojkaški sport na području bosansko-šamačke općine ima dugu i bogatu tradiciju. Najstariji je odbojkaški klub „Šamac“, koji je najveći broj sezona igrao u Republičkoj ligi – Sjever.

Zapažene rezultate u ovoj ligi postigli su i OK „Mladost“ Domaljevac, „Korpar“ Grebnice i OK „Crv. Zvijezda“ Obudovac. Tijekom proteklih godina za odbojku se najviše učinilo u Domaljevcu, čija je momčad „Pauk“ zapaženi član prve hrvatske lige. Odlična odbojka igrala se i u Novom Selu, Prudu, Hasićima i u nekim drugim selima.

Odbojka u Hasiću poznata je po svom odbojkaškom turniru, koji je od 1983. do 1989. godine, bio u centru pažnje javnosti bivše Jugoslavije. Razlog je bio sasvim jednostavan. Na njemu su igrali poznati klubovi i igrači, a organizacija je bila besprijekorna.

Jozan Antunović - Jolac na turniru

Jozan Antunović - Jolac na turniru

Odbojka u Hasiću ima bogatu tradiciju. Prvi organizirani susreti igrani su krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina. Prvi vrsni odbojkaši bili su: Ivo Blažanović, Mato Mikić, Ivan Katić, Petar Ević, Šimo Blažanović, Pavo Vučković i drugi. Uz ovu generaciju hasićkih odbojkaša, odgojit će se i druge mlade generacije odbojkaša, koje će slavu hasićke odbojke prenositi širom Posavine, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prva hasićka odbojkaška ekipa

Prva hasićka odbojkaška ekipa

S lijeva na desno: Anto Božić, Mato Mikić, Petar Ević, Ivo Blažanović-Sudica, Ivan Katić i Iljko Mikić

Mladen Mišić u akciji

Mladen Mišić u akciji

Generacija koja će najviše učiniti za ovaj sport i svoje selo, prvi nastup na jednom turniru imat će 1979. godine u Miloševcu.

Mlada momčad osvojit će tada vrlo dobro drugo mjesto, izgubivši u finalu od iskusne momčadi "Modriče" sa 2:0.

Na tom turniru "Mladost" je nastupila u slijedećem sastavu: Anto Blažanović, Mladen Mišić, Pavo Dragičević, Anđelko Brandić i Naser Ramusović.

Trener momčadi bio je Luka Mikić, a vođa puta Luka Mišić - Brale.

Odlazak na turnir

Odlazak na turnir

Nakon ovog vrlo uspješnog nastupa, zaredali su pozivi Hasićanima za sudjelovanje i na drugim turnirima. "Mladost" pobjeđuje na jakim turnirima u Obudovcu, Gornjoj Slatini, Domaljevcu... Odbojka ulazi u svaku hasićku kuću, pa se počinje razmišljati i o organizaciji jednog jakog domaćeg turnira. Takva odluka ubrzo je i donesena, uz uvjet da to bude pozivni turnir, višeg nivoa, kako bi se odbojka u Posavini jos više popularizirala. Kompletna organizacija hasićkih odbojkaških turnira zasnivala se na dobrovoljnom radu u koji su svake godine uključivalo pedesetak osoba svih starosnih dobi.

Dobra organizacija, jake i kvalitetne momčadi i pojedinci, vinut će Donji Hasić u odbojkaško središte ne samo Posavine, nego i šire. Potvrđuju to i sačuvani podaci o sudionicima i rezultatima.

„Mladost“ uvijek bila pobjednik ili finalista

„Mladost“ uvijek bila pobjednik ili finalista

Prvi pobjednik Modriča

Prvi odbojkaški turnir u Donjem Hasiću održan je 1983. godine, uz sudjelovanje odbojkaša "Modriče", "Šamca", "Belišća" i domaće "Mladosti". U polufinalu igrali su "Mladost" i "Belišće". Bilo je 3:0. U drugom susretu istim rezultatom "Modriča" je pobijedila "Šamac".

U susretu za treće mjesto "Šamac" je porazio "Belišće" s 3:0. U finalu iskusna momčad "Modriče" s 3:0 pobijedila je domaću "Mladost" i tako postala prvi pobjednik turnira.
Pokrovitelji turnira bili su Socijalistički savez i Mjesna zajednica Donji Hasić.

1985. pobijedili Odžačani

Ove godine sudjelovale su samo tri momčadi: "Jedinstvo" iz Odžaka, "Belišće" iz Belišća i domaća "Mladost". U prvom susretu Odžačani su pobijedili "Belišće" s 3:0. U drugom susretu "Belišće" je s istim rezultatom izgubilo i od "Mladosti". Tako su prije odlučujućeg susreta i "Mladost" i "Jedinstvo" imali po jednu pobjedu. Nakon obostrano zanimljive i dobre igre, pobjedu su na kraju slavili Odžačani rezultatom 3:1.

Izuzetno zanimljiv bio je i turnir organiziran 1986. godine, koji će ostati zapamćen i po tome što su jedan od pokrovitelja bile sarajevske "Večernje novine". Na ovom turniru sudjelovali su odbojkaši "Jedinstva" iz Stare Pazove, član II. savezne lige bivše Jugoslavije, momčadi "Belišća" i "Jedinstva" iz Odžaka, članovi republičkih liga i domaća "Mladost", član Općinske lige Bosanski Šamac.
Prvo mjesto zaslužno je pripalo odbojkašima iz Odžaka, u čijim su redovima kao gosti nastupili Martinović i Kljajić, biv
ši igrači Vojvodine i Modriče, u to vrijeme angažirani u inozemstvu.
Kao pojačanja u domaćoj momčadi nastupili Sarvan ("Jedinstvo" Tuzla), Čajić (OK "Šamac") i Šantor (OK "Modriča).

Rezultati:
"Jedinstvo" (Stara Pazova) - "Mladost" (D. Hasić) 3:0
"Jedinstvo" (Odžak)- "Belišće" 3:0

Za treće mjesto: "Mladost" (DH) - "Belišće" 3:0

Finale:
"Jedinstvo" (Odžak) - "Jedinstvo (S. Pazova) 3:1

Sve ove susrete dobro su sudili savezni sudci iz Osijeka, Barić i Ćuk. Gledatelja je bilo oko 600.

Po završetku turnira odigrana je i izuzetno zanimljiva revijalna utakmica, između ženskih momčadi "Vupika" iz Vukovara i "Obilića" iz Beograda. Rezultat 2:3. U sastavu "Vupika" nastupile su Tarabeni, Barić i Riman, reprezentativke bivše Jugoslavije, te članice juniorske reprezentacije Brandić i Riman (Vukovar), Stojimirović i Rukavina iz "Obilića".

Najbolju igru pružila je ipak Pekićeva iz Beograda. Susret odbojkašica sudili su Prodanović i Barić. "Večernje novine" domaćoj momčadi poklonile su kompletnu sportsku opremu, a domaćini gostima diplome i knjige i predmete iz kućne radinosti. Najbolja igračica Pekićeva dobila je tortu.

1987. - najbolji odbojkaš Ljubomir Travica

Niko Brandić

Niko Brandić

Pobjednik turnira 1987. godine bila je momčad "Željezničara" iz Osijeka, koja je u finalu bila bolja od odbojkaša "Jedinstvo" iz Stare Pazove. Koliko je ovo bio kvalitetan turnir, svjedoči podatak da su se domaćini morali zadovoljiti trećim mjestom, iako su u njihovoj momčadi igrali i bivši reprezentativci Jugoslavije Travica, Blažanović i Kasić.


Rezultati:
"Mladost" (D. Hasić) - "Jedinstvo" (S. Pazova) 1:2 (po setovima 15:8, 10:15,9:15)
"Zeljeznicar" (Osijek) - "Jedinstvo" (Odžak) 2:1 (12:15, 15:12, 15:11)

Za treće mjesto:
"Mladost" (DH) - "Jedinstvo" (O) 2:1 (18:16, 8:15; 15:9)

Finale:
"Željezničar" (OS) - "Jedinstvo" (SP) 2:0 (15:6, 15:6)

Momčad "Mladosti" igrala je u sastavu: Ivo Blažanović, Anto Blažanović, Mladen Mišić, Niko Brandić, Ivan Čukić, Renato Vučković i Mato Meščić. Kao gosti su nastupili: Vlado Šantor, Ljubomir Travica i Mladen Kašić.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Ljubomir Travica. Susrete je pratilo oko 500 gledatelja. Sudili su: Prodanović, Katić, Barić i Kosta.

Ekipa Mladosti 1987. godine

Ekipa Mladosti 1987. godine

Po završetku turnira odigran je i revijalni susret između ženskih momčadi "Željezničar" iz Osijeka i "Ferijalac- Hemije" iz Modriče. Rezultat je bio 1:2 (8:15,15:3,8:15).

Pokrovitelj turnira, sarajevske "Večernje novine" na kraju su sudionicima predali vrijedne nagrade u sportskoj opremi. Ove godine turnir su sponzorirali: AMD "Šamac", Zanatska zadruga Šamac, "Poljoprivreda", "Elektro-distribucija", "Toplana", Općinska omladinska organizacija, "Uniglas", SIZ-e, OOK Tišina i Crkvina, "Razvitak" Gradačac, "Komunalac".

1988. - dolaze i odbojkaši iz Zagreba

Godinu 1988. obilježio je prvi nastup odbojkaša "Mladost-Montera" iz Zagreba u čijim su redovima tada igrali: Rade Malević, Pero Stanić, Vedad Glinac, Andrej Urnaut, Goran Janošević, Miro Milić, Dejan Laninović, Dragan Pezelj, Nino Matijačić i Martić.

Tom i takvom "Mladost-Monteru", jednoj od najboljih momčadi toga doba, suprostavit će se sastav domaćih za koje su nastupali: Ivo Blažanović, Anto Blažanović, Željko Lončarić, Mladen Mišić, Niko Brandić, Zlatko Popić, Mato Meščić, Josip Josipović, Vlado Šantor, Ljubomir Travica i Nurko Čaušević, te momčadi "Željezničara" iz Osijeka i "Jedinstva" iz Stare Pazove.

Rezultati:
"Mladost" (D. Hasić) - "Željezničar" (OS) 2:0 "Mladost-M." (ZG) - "Jedinstvo" (SP) 2:0

Finale:
"Mladost" (DH) - "Mladost-M." (ZG) 2:0

Bio je to veliki poduhvat hasićkih odbojkaša na turniru kojeg su uz sarajevske "Večernje novine" podržali i sponzori iz 1987. godine.

1989. - šest momčadi na dvodnevnom turniru

Godine 1989. odbojkaški turnir u Donjem Hasiću doživljava svoj vrhunac. Kao i svake godine održan je u mjesecu kolovozu, ali ove godine u dva dana (8. i 9.) uz sudjelovanje čak šest momčadi, koje su podijeljene u dvije skupine. U prvoj su bili "Mladost-Monter" (Zagreb), "Krajina-Metal" Bihać i "Jedinstvo" (Brčko). U drugoj skupini igrali su: "Mladost" (D. Hasić), juniorska reprezentacija Jugoslavije i "Modriča" iz Modriče.

Niko Brandić - Nita na turniru u Hasiću 1989. godine

Niko Brandić - Nita na turniru u Hasiću 1989. godine

Nažalost rezultati nisu sačuvani, ali se zna da su prvi ponovo bili domaći odbojkaši. Drugi su bili Zagrepčani, treća je bila reprezentacija, četvrti Bišćani, peti Brčaci i posljednji Modričani. Uz standardnu momčad u redovima Hasićana igrali su i stara pojačanja uvećana za Stanića i Jovića.

U krug starih sponzora ušli su i OPZ "Napredak" V. Mlaka, IPK Osijek i RO "Croatia" Osijek.

Od posljednjeg turnira u Donjem Hasiću, prošlo je već deset godina, prošao je jedan rat i mnogo drugih nedaća, od kojih je svakako najveća raseljenost i razbacanost Hasićana po cijeloj kugli zemaljskoj. No, od obnove turnira nisu odustali. Možda već iduće godine obnove ovaj turnir.

Krenut će, kao i prvi put, skromno, pa makar se za nekoliko godina ponovno igralo u Hasiću!

Odbojkaški turnir 14.8.1988. godine
Odbojkaški turnir 13.8.1989. godine (1. dio)
Odbojkaški turnir 13.8.1989. godine (2. dio)