Nogomet - zanimljivosti

- Prvu nogometnu loptu u Hasić donijeli su Pipika, Sarić Ive Anto i Meščić Ante Toma. Prve utakmice su se igrale po seoskim travnjacima, protiv Tišine i Novog Sela.

- Hasićki nogometaši su nastupali i ranije, ali se ipak kao utemeljenje Kluba smatra 1954. godina. Od tada klub nosi ime Nogometni klub „Mladost“ Hasić. Bio je to jedinstveni klub za dva Hasića. Prvi zvanični nastup kluba je bio 27.07.1954. godine, prilikom otvaranja osnovne skole u Gornjem Hasiću. Taj dan je odigran turnir na travnjaku Joze Rokića, jer još nije bilo izgrađeno igralište. Karakteristično je da je većina najboljih nogometaša iz Hasića nastupala za „Radnik“ iz Hrvatske Tišine. Finalna utakmica turnira je bila između „Radnika“ i „Mladosti“ iz Srpske Tišine. Tom prigodom organizirane su konjske trke na kojima je pobijedila „Zeka“, bijela kobila Kate Mišić (r. Brandić) ispred favorita „Mak“, konja poljoprivrednog dobra Pisari. Kata je nakon muževe pogibije (Marka Mišića, Antu Blažanovića „Orkinog“ i Ivića Brandića ubili partizani u napadu na Hasić, pa su u isti dan bile tri sahrane) vozila tom kobilom cure na blagoslove.

- Klub „Mladost“ Hasić se redovno počeo natjecati 1957. godine. Sve do 1972.godine egzistirao je i natjecao se kao jedinstveni klub. Te godine se razdvojio na dva kluba: Omladinski klub Gornji Hasić i Nogometni klub „Mladost“ Donji Hasić. Razdvojeni nikada više nisu ponovili niti dostigli uspjehe koje je ostvario zajednički klub. 1989-1992 bio je period uspona OK Gornji Hasić.

- 1957. godine uređeno je igralište na Čandrićki, a najveći teret materijalnih troškova snijelo je poduzeće „Razvitak“ sa Ilidže kod Sarajeva. Najzaslužniji u tom poslu bili su: Šinko Ivana Niko, Mišić Peje Luka „Brale“, Božić Ivo, Mikić Ive Ivo „Ovnić“ i Vučković Mike Anto „Čulo“.

- Klub se financirao volonterskim radom i prilozima igrača i navijača. U to vrijeme na sva gostovanja kluba (pa čak i u Bijeljinu), putovalo se zaprežnim kolima - platonima. Igrače je najviše vozio Vučković Šimo, a zatim Mikić Luke Ivo „Adžija“, Andrić Jozo i Sarić Pave Mato „Majmun“.

- Svoje najveće uspjehe hasićki nogomet veže za period jedinstvenog djelovanja NK „Mladost“ Hasić. Tako je u više navrata u natjecanjima za Kup Maršala Tita tikao jake klubove iz višeg ranga kao što su „Borac“ Bosanski Šamac, „Zvijezda“ Gradačac, „Jedinstvo“ Brčko i „Hajduk“ Orašje i td.

- Najveći uspjeh svih vremena NK „Mladost“ Hasić je ostvario u finalu Jugo-kupa za Podsavez Brčko, kada se sastao sa „Radnikom“ iz Bijeljine. Do pred sam kraj utakmice ravnopravna, momčad „Mladosti“ izgubila je sa 4:0, prije svega zahvaljujući saveznom sudcu Vladi Zeleniki. Poraz Hasićana je počeo nesretnim autogolom Mije Brandić u 78. minuti.

- Veći uspjeh „Mladosti“ je i natjecanje u jedinstvenoj ligi Podsaveza Brčko sa klubovima kao što su „Jedinstvo“ iz Dvorova, „Lokomotiva“ Brčko, „Podrinje“ Janja, OFK Bijeljina, „Posavac“ Ugljara, „Rudar“ Ugljevik.....

- Veći uspjeh kluba je i polufinale Kupa lista „Zadrugar“ u Janji, gdje je „Mladost“ izgubila na penale u utakmici koju je oteo sudac Šemso Mujkić. To je bio najtragičniji poraz u povijesti kluba.

- Hasić je imao samo jednog poznatijeg i priznatijeg nogometnog sudca: Pejić Luke Matu zvanog „Vrag“.