NK "Mladost" Hasić

NK "Mladost" 1975. godine

NK "Mladost" 1975. godine

Utemeljen: 1954. godine
Boja dresova: Plava
Stadion: Kapaciteta 4.000 gledatelja
Najveći uspjesi: Član Posavske lige, Prvak Općinske lige 1969/70., 1974/75. i 1980/81.

U ljeto 1954. skupina Hasićana formirala je nogometni klub koji je u povijesti Hasića odigrao značajnu ulogu: NK "Mladost". Među osnivačima i prvim igračima NK "Mladost" bili su: Marijan Božić, Marko Ević, Marko Brandić, Stijepo Blažanović, Anto Brandić - Anteša, Mato Vučković, Ivo Blažanović, Ilija Mikić, Ilija Vučković i još neki. Nakon što su nogometaši Mladosti prvih petnaestak godina igrali u općinskoj ligi, tek u sezoni 1969/70 postali su prvaci i ušli u Međuopćinsku ligu - zapad u kojoj su igrali nekoliko sezona, potom ispali u niži rang i ponovo se vratili sredinom sedamdesetih godina. Od tada će Mladost biti relativno stabilan član Posavske lige, sve do sezone 1987/88 kada su ipak ispali i sve do izbijanja rata igrali u općinskoj ligi Bosanskog Šamca. U Mladosti je igrao veći broj igrača koji su kasnije nastupali u jačim klubovima. Najviše od njih postigao je Ilija Katić - Iljko, nekadašnji igrač "Osijeka" i beogradskog "Partizana", koji je bio i reprezentativac bivše države.
Marijan Katić, Luka Vučković, Mato Brandić i Jozo Sarić su nastupali u republičkom ligašu šamačkom "Borcu", a jedno vrijeme je u vinkovačkom "Dinamu" igrao Mijo Brandić. Boje kluba u posljednjem desetljeću prije rata su među ostalim branili: Anto, Zdenko i Ivo Mikić, Ivica, Jozo, Marko i Josip Sarić, Marko, Ivo, Željko i Jozan Katić, Jozo, Ilija, Anto, Srećko, Ivo, Mladen, Slavko, Niko, Antika i Ernest Ević, Zlatko i Marko Popić, Mirko, Luka, Anto i Josip Blažanović, Josip, Mijo, Vladimir, Srećko, Zdenko, Josip, Pejo i Anto Brandić, Luka, Mijo, Joso, Jozo i Marko Dragičević, Marko i Dragan Meščić, Ivica Lilić, Mato Mikić, Mato Andrić, Zlatko Petričević, i Ivica i Josip Popić.

S lijeva na desno stoje Anto Sarić-Paco, Pavo Vučković-Paško, Stjepo Blažanović, Anto Matković, Marijan Katić, Anto Brandić-Gašo, Luka Vučković Lukan, Anto Dragičević-Cicin, Stjepan Brandić Stjepančić. Čuče: Ilija Matuzović-Matuz, Zvonko Meščić, Ivo Vučković-Iculja, Marko Katić-Klebara, Iljo Blažanović, Ilija Matković-Kirica, Luka Mikić, Mato Brandić-Pače.

Stoje: Ilija Kljajić-Mačak, Mato Lilić, Ivo Brandić, Marko Brandić-Kerta, Ilija Vučković-Cile, Anto Brandić-Anteša Čuče: Iljko Mikić, Iljko Katić, Ivo Božić, Marijan Katić i Mato Ević - Kudro (leži).

Himna NK Mladost Hasić

Mi imamo centarfora koji mora dati gola

Polutke su kao lutke a dva krila kao vila

Bekovi su Marčić, Kozac koji vrlo oštro kose

Protivnička oba krila van travnjaka oni nose

Hasić je najbolji Hasić je slavan

Nitko u Europi njemu nije ravan!

NK Mladost Hasić, utakmica u Donjoj Slatini | Stoje (s lijeva na desno): Peka, Bufalo, Pincilo, Sarka, Džokej, Klebara, Sićo, Mija. Čuče (s lijeva na desno): ?, ?, Srećo, Cecin, Paško, Sany

Podjela kluba 1974. godine

Od samog početka djelovanja NK Mladosti, u momčadi su ravnopravno sudjelovali i svoj doprinos davali kako igrači iz Gornjeg tako i iz Donjeg Hasića. Tako je bilo sve do početka 1974. godine, kada je osnovan ONK HASIĆ.

Osnivanjem novog kluba prekinut je period u kojem je NK Mladost bila zajednički klub oba sela. Kako i zasto je doslo do te podjele? Uzroke treba, prije svega, tražiti u (u to vrijeme) iznenađujuće velikom prirastu broja stanovnika u oba sela: Tih godina stasale su nove generacije koje su tražile svoje mjesto pod suncem, i koje, unatoč željama, jednostavno nisu imale priliku da pokažu svoje mogućnosti - zajednički klub postao je pretijesan za sve te mlade ljude željne dokazivanja.

Tako se rodila ideja o osnivanju novog kluba - ONK HASIĆ- koja je ubrzo i sprovedena u djelo. Vrijedi napomenuti da su, i nakon "raskola", u oba kluba nastavljali igrati i mladići iz drugog sela kao i to da su uglavnom bas ti momci najviše doprinosili kvaliteti i snazi momčadi u kojoj su nastupali.