Ilija - Iljko Katić

Stariji polako zaboravljaju, a mlađi vjerovatno nisu ni čuli za Iliju - Iljku Katića iz Donjeg Hasića, najboljeg i najuspješnijeg nogometaša koji se rodio i živio u Bosanskoj Posavini. A da je Iljko zaista izvanserijski nogometaš svjedoče podaci koje cemo iznijeti.

Ilija Katić rođen je 1943. godine u Donjem Hasiću. Početkom šezdesetih godina zaigrao je u NK"Mladost" iz Hasića vižljasti momčić, za kojeg su svi odmah ustvrdili da će biti veliki nogometaš.

Ilija - Iljko Katić

Ilija - Iljko Katić

Brz, neustrašiv i izdržljiv postizao je golove lakoćom do tada neviđenom na posavskim terenima. Na seoskim ljetnim, vrlo popularnim nogometnim turnirima bio je glavna atrakcija i magnet za gledalište. Kako je pored Katića u momčadi "Mladosti" bilo još dosta kvalitetnih igrača (Mikić, Matković, Blažanović i dr.) hasićani su bili praktično nepobjedivi.

1962. Katić prelazi u bosansko-šamački "Borac" koji se tada natjecao u vrlo jakoj ligi u tzv. Tuzlanskoj zoni. Postao je odmah prvotimac zaigravši u vrhu napada. Zahvaljujući najviše Katiću "Borac" u sezoni 1963/64 osvaja prvo mjesto. Navala Borca predvođena Katićem i uz asistenciju Zaimbegovića i Salkića, postiže nevjerovatnih 117 golova, od čega sam Katić čak 45. Kako je zbog nasrtaja obrambenih igrača, Katić zbog povreda izostao s nekoliko utakmica, nevjerovatan je i njegov prosjek od dva gola po utakmici! Katić je imao strahovit start iz mjesta. Svaka proturena lopta pokraj obrambenog igrača, u tzv. for, bila je već pola gola. Takve njegove igre i ti silni majstorski golovi nisu prošli nezapaženo. Već naredne sezone postaje član drugoligaša "Osijeka".

Na startu u drugoj ligi ponovo serija povreda. Nakon što ih je zaliječio postaje standardni prvotimac i najbolji strijelac. Više puta igra za reprezentaciju Druge lige i biva proglašavan za najboljeg drugoligaškog napadača. Pamti se izjava Šekića, tadašnjeg centarhalfa "Slobode" iz Tuzle: "Najteže je čuvati Katića. Ako u duelu padneš s njim zajedno, dok si ti još na zemlji, on je već skočio i odlazi s loptom prema golu."

Nakon četiri godine igranja u Osijeku prelazi u beogradski "Partizan". Dobrim igrama u "Partizanu" osigurava sebi mjesto i u reprezentaciji bivše Jugoslavije. Prvu utakmicu odigrao je prosinca 1968. godine u Belo Horizonteu u susretu protiv nacionalne momčadi trostrukog prvaka svijeta Brazila. U reprezentaciji bivše Jugoslavije odigrao je deset utakmica.

Katić "Partizan" napušta 1973. godine i prelazi u Švicarsku u FK "Zürich". U periodu od 1973.-1976. godine "Zürich" osvaja tri puta uzastopno prvenstvo Švicarske. Katić je najbolji strijelac švicarske lige u sezoni 1794/75, kada je proglašen i za najboljeg inozemnog nogometaša. U travnju 1976. godine zagrebačke "Sportske novostri" donose članak svog dopisnika iz Züricha u kome se kaze: "Najbolji igrač finala švicarskog kupa i strijelac pobjedonosnog gola Ilija Katić dobio je iz ruku gradonačelnika srebreni ključ koji se u izuzetnim prilikama daje osobama koje su nešto pridonijele Zürichu."

Nako uspješnog igranja u Zürichu, odlazi Katić na dvije godine u "Burgos" u Španjolskoj. Poslije se vraća u Švicarsku u "Chaux-de-Fonds",gdje ujedno igra i trenira ovog drugoligaša. Već u petoj deceniji života, završava karijeru u Liechtensteinu.

NK Mladost Hasić

NK Mladost Hasić

Stoje (s lijeva na desno): Ilija Kljajić-Mačak, Mato Lilić, Ivo Brandić, Marko Brandić-Kerta, Ilija Vučković-Cile, Anto Brandić-Anteša Čuče: Iljko Mikić, Ilija - Iljko Katić, Ivo Božić, Marijan Katić i Mato Ević - Kudro (leži).