Igralište na Čandžićki

Danas je igralište na Čandžićki lijepa travnata površina, sa svih strana okružena zelenilom. Uz sportski teren teče rječica Žendrag, nekadašnji rukavac rijeke Bosne. Tik uz igralište nalazi se i „hasićko jezero“ zvano Čandžićka. Nebeskim plavetnilom natopljena Čandžićka sa svojim zelenim porubom u prijeratnim je godinama bila kultno mjesto Hasićana, njihovo kupalište i plaža. U njoj su se mnogi mladi (ali i stariji!) Hasićani učili (i naučili!) plivati i roniti, tu su ribu plavili, pecali, sastanke s curama ugađali...

Piše: Željko Brandić

Igralište na Čandžićki uređeno je i otvoreno 1957. godine, kada je nogometni klub „Mladost“ Hasić započeo s redovnim natjecanjem u Općinskoj ligi (bio je to ujedno i prvi službeni nastup hasićkog nogometnog kluba). Najzaslužniji za otvorenje i uređenje novog igrališta bili su Luka Mišić „Brale“, Ivo Božić, Niko Šinko, Ivo Mikić „Ovnić“ i Anto Vučković „Čulo“, a sve troškove uređenja igrališta sponzoriralo je poduzeće „Razvitak“ iz Ilidže kod Sarajeva. Igralište je napravljeno na imanju (zemljištu) hasićkog Osman-bega1 (kasnije age), tzv. „Begluku“.

Na tom igralištu svoje nastupe su imali igrači nogometnog kluba „Mladosti“ iz Hasića. NK „Mladost“ Hasić utemeljen je u proljeće 1954. godine kao jedinstveni klub oba Hasića. Prvi (neslužbeni) nastup nogometne momčadi bio je 27. srpnja 1954. godine, prilikom otvaranja osnovne škole u Gornjem Hasiću, a utakmica je odigrana na Uriji, na travnjaku Joze Rokića. Prvi igrači NK "Mladost" bili su: Marijan Božić, Marko Ević, Marko Brandić, Stijepo Blažanović, Anto Brandić - Anteša, Mato Vučković, Ivo Blažanović, Ilija Mikić, Ilija Vučković i još neki.

Nogometni klub „Mladost“ Hasić

Klub se financirao isključivo volonterskim radom i prilozima igrača i navijača. Na sva gostovanja kluba putovalo se zaprežnim kolima - platonima. Igrače su na gostovanja najčešće vozili Šimo Vučković, Ivo Mikić „Adžija“, Jozo Andrić i Mato Sarić „Tato“. Ostalo je u sjećanju putovanje zaprežnim kolima na gostovanje u Bijeljinu. Udaljenost izmedju Hasića i Bijeljine je 85 kilometara! Kasnije, na gostovanja se putovalo motornim vozilima, najčešće kamionom, popularnim „Tamićem“, a vozač je uglavnom bio Jozo Vučković „Lešo“. Nezaboravne su (čisti horor!) njegove vožnje u Gradačac, kada bi na svakoj nizbrdici gasio motor „Tamića“ s ciljem „šparanja“ goriva i smanjenja troškova gostovanja! Naravno, putovalo se i osobnim vozilima, a najviše kilometraže na gostovanjima nakupio je Renault 4 Marka Evića Markana. U to čudo od auta znalo se nagurati i do deset navijača! Na gostovanjima se događalo i da „nestane“ pokoji navijač. Jednom prilikom, kada se putovalo platonom, misteriozno je „nestao“ navijač - jednostavno je „ispario“ iz krcatog platona! Tek kasnije, na povratku sa utakmice, situacija se razriješila: „navijača“ su našli u kanalu, pijanog i dezorjentiranog. Negdje na putu kroz Hrvatsku Tišinu naš navijač je, dobrano „natopljen“ šljivom, ispao iz platona i malo „prilegao“ uz put (točnije u kanalu).

NK Mladost Hasić, utakmica u Donjoj Slatini | Stoje (s lijeva na desno): Peka, Bufalo, Pincilo, Sarka, Džokej, Klebara, Sićo, Mija. Čuče (s lijeva na desno): ?, ?, Srećo, Cecin, Paško, Sany

Prije rata na igralištu na Čandžićki održavale su se mnoge nogometne utakmice, a neke od njih su ušle i u povijest zbog nastupa prvih stranih nogometaša na prostorima bivše Jugoslavije. Naime, na tom terenu za NK „Mladost“ iz Donjeg Hasića, u sezonama 1976/77. i 1977/78., igrali su i prvi stranci - nogometaši na prostorima bivše države, što je Hasićki ekskluzivitet! Prava atrakcija je bila tamnoputa boja kože tih izvanrednih i vanserijskih igrača. Za mlađe čitatelje ovo su njihova imena: Antonio Sany iz Guineje Bisao, Dyalli Abdulai iz Senegala (službeno registrirani), a povremeno su za NK Mladost nastupali i Raphaell de Pina iz Etiopije te Viktor Lopez iz Kostarike (uglavnom na ljetnim turnirima i prijateljskim utakmicama, jer su nogometni propisi bivše Jugoslavije dozvoljavali nastup samo dvojice stranaca u prvenstvenim susretima).

Hasićki tamnoputi igrači

Na tom terenu nastupao je i legendarni Ilija Katić „Iljko“, Hasićanin i igrač hasićke "Mladosti", kasnije igrač „Osijeka“ beogradskog „Partizana“, reprezentacije Jugoslavije (prvu utakmicu za reprezentaciju bivše države Iljko je odigrao u prosincu 1968. godine u Belo Horizonteu, u susretu protiv nacionalne momčadi prvaka svijeta Brazila. U reprezentaciji bivše Jugoslavije Iljko je odigrao deset utakmica). Igrao je i za FK Zürich iz Švicarske, te za španjolski „Burgos“, a karijeru je završio u Liechtensteinu, kao trener tamošnjeg nogometnog kluba. Ilija Katić „Iljko“ bio je jedan od najbržih nogometaša bivše Jugoslavije. Postizao je golove lakoćom do tada neviđenom na posavskim terenima. Njegov prosjek bio je od dva gola po utakmici!

Ilija Katić „Iljko“ (čuči, drugi s lijeva)

Sve do 1972.godine NK „Mladost“ egzistirao je i natjecao se kao jedinstveni klub. Te godine se razdvojio na dva kluba: Omladinski klub Gornji Hasić i Nogometni klub „Mladost“ Donji Hasić. Razdvojeni nikada više nisu ponovili niti dostigli uspjehe koje je ostvario zajednički klub.

Tijekom rata 1992.-1995., igralište na Čandžićki tadašnji „Hasićani“ (naseljenici iz mjesta Srnice) pretvorili su u deponiju smeća. Kada se 18. kolovoza 2006., započelo sa čišćenjem, kamionima i bagerima firme "Ušće Bosne" s igrališta je odvezeno preko sedamdeset kamiona smeća! U čišćenju i obnovi hasićkog sportskog terena najviše se angažirao Ivo Ević Ante zvani "Labud", a veliki doprinos dali su i Jozo (Joso) Brandić, Mijo Brandić Staran, Jozo Vučković Lešo i drugi Hasićani – povratnici. Trošak uređenja igrališta bio je oko 10.000 KM.

Danas je igralište na Čandžićki lijepa travnata površina, sa svih strana okružena zelenilom. Uz sportski teren teče rječica Žendrag, nekadašnji rukavac rijeke Bosne.

Tik uz igralište nalazi se i „hasićko jezero“ zvano Čandžićka. Nebeskim plavetnilom natopljena Čandžićka sa svojim zelenim porubom u prijeratnim je godinama bila kultno mjesto Hasićana, njihovo kupalište i plaža. U njoj su se mnogi mladi (ali i stariji!) Hasićani učili (i naučili!) plivati i roniti, tu su ribu plavili, pecali, sastanke s curama ugađali...

Lijepa tradicija okupljanja i druženja na Čandžićki nastavlja se i danas.

Ove 2016. godine bit će to u subotu, 13. kolovoza.

Svakako vrijedi doći i vidjeti.

I igralište, i Čandžićku, i Žendrag, i nekadašnje susjede i prijatelje!

Komentari

Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google+ accounta. Više informacija o otvaranju korisničkog računa OVDJE.

1Osman-beg, sin Ali-bega Đumišića, posjedovao je 1.259,244 dunuma zemlje u Hasiću, Zasavici i Gradačcu. Uz njega, kao vlasnici četiri kmetska selišta u katastarskoj općini Hasići, kotar BanjaLuka, navode se Fehim i Džemila – malodobna Ali-begova (Ali-beg Đumišić, ) djeca, i Emina i Rašida – malodobna Nazif-agina djeca (Mehmed Nazif-aga ) – svi iz Istanbula. Inače, Fehim, Osman i Džemila, Ali-begova djeca, poslije Prvog svjetskog rata živjelasu u Sarajevu gdje su im isplaćivane odštete za oduzeta kmetska selišta, medju kojima je bio i Hasić. Ostatke kuće hasićkog bega i danas je moguće vidjeti, a nalaze se kod kuća Šinkovih.

Najbolja nogometna momčad Hasića svih vremena (po izboru dugogodišnjeg trenera i poznavatelja nogometa, Luke Mišić „Braleta“ ):

Najbolja momčad svih vremena:

1. Golman: Ević Luke Mato „Kudro“

2. Desni bek: Brandić Mate Marko „Kerta“

3. Lijevi bek: Brandić Marka Ivo „Pipa“

4. Desni half: Vučković Pavo

5. Centarhalf: Mikić Ilije Ilija „Komarac“

6. Lijevi half: Brandić Bartola Mijo „Mija“

7. Desno krilo: Dragičević Tome Luka „Lutić“

8. Desna spojka: Katić Nike Ilija „Iljko“

9. Centarfor: Brandić Ive Mato „Pače“

10. Lijeva spojka: Matković Pave Anto

11. Lijevo krilo: Ević Mike Jozo „Guber“

Rezervna momčad:

1. Popić Ive Zlatko

2. Brandić Mate Anto „Anteša“

3. Blažanović Joze Ilija

4. Lilić Ive Mato

5. Katić Nike Ivan

6. Vučković Luka „Lukan“

7. Vučković Joze Ivica „Sliko“

8. Kljajić Ðure Ilija „Mačak“

9. Mikić Joze Markan „Capo“

10. Katić Marka Marijan

11. Lilić Ive Luka

Najbolji strijelci:

1. Brandić Ive Mato „Pače“

2. Katić Nike Ilija „Iljko“

3. Katić Marka Mato (najbolji strijelac Podsaveza)

4. Matković Pave Anto

5. Mikić Joze Markan

Najuspješniji treneri:

1. Jelečević Jozo „Koza“

2. Mišić Peje Luka „Brale“

3. Tufeković Anto

Najbolji golmani:

1. Bjelobrk Ive Ðuro „Čarli“

2. Ević Luke Mato „Kudro“

3. Popić Ive Zlatko

4. Tufeković Ive „Tufo“

Najbolji obrambeni i vezni igrači:

1. Antunović Ivo

2. Blažanović Ilije Anto „Šerif“

3. Blažanović Joze Ilija

4. Brandić Mate Anto „Anteša“

5. Brandić Mate Ivo „Ido“

6. Brandić Marka Ivo „Pipa“

7. Brandić Mate Marko „Kerta“

8. Jelušić Mirka Ivica

9. Katić Jose Marko

10. Lilić Ive Mato „Čvarak“

11. Mikić Ilije Ilija „Komarac“ (igrao bos, a dobijao duele)

12. Sarić Marka Jozo „Jopurka“

13. Vučković Andrija „Kes“

Najbolji navalni igrači:

1. Andrić Joze Franjo „Cica“

2. Bjelobrk Joze „Rido“

3. Blažanović Pave Anto „Bufalo“

4. Brandić Ive Mato „Pače“

5. Brandić Bartola Mijo „Mija“

6. Brandić Peje Mirko „Ičkija“

7. Dragičević Tome Luka „Lutić“

8. Ević Mike Jozo „Guber“

9. Katić Nike Ilija „Iljko“

10. Katić Ilije Ivo

11. Katić Marka Marijan

12. Katić Marka Mato

13. Kljajić Ðure Ilija „Mačak“

14. Matković pave Anto

15. Meščić Ante Marko „Mrki“

16. Mikić Ivo „Ziben“

17. Mikić Joze Markan

18. Mikić Mirka Zdenko

19. Tufeković Mije Ivo „Sićko“

20. Tufeković Ive Mato

21. Vučković Joze Ivica „Sliko“

22. Vučković Šime Mato „Brljak“

Naši igrači koji su nastupali za poznate klubove:

1. Antunović Ivo - „Borac“ Bosanski Šamac; NK „Rijeka“

2. Blažanović Ilije Anto „Šerif“ - NK „Belišće“

3. Brandić Mate Anto „Anteša“ - „Radnički“ Županja

4. Brandić Mate Ivo „Ido“ - „Elektra“ Jajce

5. Brandić Bartola Mijo „Mija“ - „Dinamo“ Vinkovci; „Borac“ Bosanski Šamac; „Kombinat“ Bosanski Šamac

6. Ević Mike Jozo „Guber“ - „Graničar“ Županja; BSK Slavonski Brod

7. Katić Nike Ilija „Iljko“ - NK „Osijek“; „Partizan“ Beograd; FC „Zürich“; FC „Burgos“; tri puta reprezentativac Jugoslavije

8. Katić Ilije Ivo - „Borac“ Bosanski Šamac; jedan njemački drugoligaški klub

9. Matković Pave Anto - „Borac“ Bosanski Šamac; „Radnik“ H.Tišina

10. Mikić Ilije Ilija „Komarac“ - „Graničar“ Županja; BSK Slavonski Brod

11. Popić Ive Zlatko - „Napredak“ Matići

12. Sarić Marka Jozo „Jopurka“ - „Borac“ Bosanski Šamac

13. Vučković Andrija „Kes“ - „Graničar“ Županja

14. Vučković Mike Luka „Lukan“ - Slavonska Orahovica

15. Vučković Šime Marko „Brljak“ - „Jedinstvo“ Odžak

16. Vučković Pavo - „Zvijezda“ Gradačac (otac „Slanina“)

Strani igrači koji su nastupali za NK Mladost

1. Antonio Sany iz Guineje Bisao

2. Dyalli Abdulai iz Senegala

Povremeno su za NK Mladost nastupali

3. Raphaell de Pina iz Etiopije

4. Viktor Lopez iz Kostarike