Prvi učitelj i knez

Piše: Perica Mišić

Samo oni stariji Hasićani možda to znaju, a većina smatra i dan danas za prve učitelje u Hasiću one koji su predavali u novootvorenoj školi 1972. godine (zašto baš 1972. u vrijeme Hrvatskog proljeća, možemo samo nagađati, ali sve je to bila dobro sračunata politika!).

Da ne duljim, nego odmah „u sridu“. Prvi učitelj u Hasiću je bio Marko Luke Blažanović (opet ti Blažanovići! ) zvani Totac!

Naime, odmah poslije Drugog svjetskog rata, šamačke vlasti su po direktivi, kao dio Prvog petogodišnjeg plana Jugoslavije, išle na masovno opismenjavanje stanovništva. Po mnogim selima su otvarani ANAFALBETSKI TEČAJEVI. U Donjem Hasiću tečaj je organiziran za oko 60 djece (curica i muškarčića) u kući babe Anđe Mišić (djeda Tunje, Kate Mišić, odmah do Braletove kuće). Tečaj je trajao tri mjeseca. Svoj djeci su podijeljeni bukvari (sa latinicom i ćirilicom), po jedna oloka (nije greška, tako se kod nas zvala olovka) i teka za pisanje. Iako je otpor roditelja, posebno koji su imali žensku djecu bio veliki, tečaj je bio vrlo uspješan i doprinio je tome da su mnogi Hasićani naučili čitati i pisati.

Dok su se, prije svega žene, u drugim selima bivše šamačke općine, od 50-tih godina pa čak do pred zadnji rat, potpisivale otiskom prsta ili crtanjem križića, malo je bilo hasićkog življa koje se nije znalo barem potpisati! I to je naravno utjecalo da su mnoge obitelji, čak i pod cijenu da prodaju zemlju, slali svoju djecu u škole, pa je (Donji) Hasić ostao poznat kao selo na općini Šamac koje je, procentualno gledano, imalo najviše visokoobrazovanih ljudi! Prema pouzdanim podacima, Hasić je imao više visokoškolaca, „fakultetlija“ kakao se to zvalo, nego, poslije Münchena, najveće selo u Europi – Babina Greda!“

Dakle, prvi učitelj na tečaju opismenjavanja je bio Marko Totac, a pomagao mu je Ostoja iz Srpske Tišine (kao nadzorni organ!?). Završni ispiti su organizirani u kući Ante Sarića (starog) koja se nalazila tamo gdje je sada kuća Ante Dragičević Draganovog (Anđin suprug, otac Pavin, Vinkov i Mate Pekmeza). Svi koju su sa uspjehom završili tečaj dobili su diplome. Ostalo je poznato da je najbolja na tečaju bila Ana Popić (kasnije udata Mišić) koja je „u školu“ išla samo tri dana (otac zabranio da dalje ide), ali je završila sa odličnim uspjehom.

Eto, tako je počelo opismenjavanje Hasićana kojem je prethodilo nešto što je bilo u tadašnje vrijeme neizbježno – OBAVEZA i borba protiv vaši (ušiju, vaški). O Obavezi – predavanju poljoprivrednih proizvoda u seosku zadrugu u Tišini, te o „kišeljenju“ preko noći u kacama sa hladnom vodom onih koju su Obavezu izbjegavali ili izigravali, drugom prigodom, ali uz opismenjavanje još pari riječi o vaškama.

Nakon rata, glad i bijeda, neimašina, nehigijenski uvjeti stanovanja i života, slaba prehrana, sve je to utjecalo na masovnu pojavu vaši i to u najgorem mogućem obliku – „gnjidama“. Trijebljenje, „pucanje vaški“, nije pomagalo. Vlasti su donijele naredbu o hitnim mjerama – šišanje na nulu! Svih. Muškaraca i žena. Na nulu. Ko ne uradi sam, mora pod prinudom. Friško ošišani su zaprašivani praškom (najvjerovatnije „lindanom“), a oni domišljatiji su vaši iz kose istjerivali „gasom“ (petrolejom). U selo su povremeno dolazili sanitarci sa kazanom, narod je morao skidati i nositi odjeću da se otkuva u tom zajedničkom kazanu. Kazan se nalazio pred avlijom Pave Brandića (Antešin stric, Tade Karalić punac) a ponekad u Evićima, pred ondašnjom Markanovom gostionom.

Taj Pavo Brandić je bio dugogodišnji, više puta birani seoski KNEZ! Samo jednom se desilo da je u izborima pobijedio Matan Petričević, a stariji Hasićani dobro pamte kako je to dovelo do velikih svađa u selu. Svaka sličnost sa današnjim izlišnim, kontraproduktivnim i nebuloznim svađama i „intelektualnim onanijama“ preko Interneta, pa i na ovoj stranici, je, naravno, sasvim slučajna!

Kako je bilo nekad?

Marko Blažanović Mlinar je vodio tečajeve za opismenjavanje u kući Tunje i Anđe Mišić. Tečaj je pohađalo 60 mještana. U kući Ante Sarića (Galibov plac) bio je mjesni ured i polaganje ispita. Za mnoge je glavna prepreka za pohađanje kursa bilo to što nisu imali para da kupe obaveznu olovku, teku i bukvar.

Brandići su, uz Katiće, u prošlosti bili „glavna“ familija u Donjem Hasiću! Dugogodišnji, više puta birani seoski KNEZ bio je iz loze Brandića: Pavo Brandić!

Brandićke žene često bi u svatovima zapjevale "Oj, Brandići veliko koljeno, nikad vam se sjeme ne zamelo".

U Gornjem Hasiću „glavna“ familija bili su Mikići.

 • Uvod Uvod
 • Hasićka seksualna revolucija Hasićka seksualna revolucija
 • Od Iskrinog gramofona do Gitacorda Od Iskrinog gramofona do Gitacorda
 • Disko "Semafor" Disko "Semafor"
 • Blažanovići Blažanovići
 • "Show Must Go On" "Show Must Go On"
 • Televizor Televizor
 • Slatkovina Slatkovina
 • Komaljike Komaljike
 • Kruv Kruv
 • 1 + 1 1 + 1
 • Hasićko more Hasićko more
 • Đokin kazan Đokin kazan
 • Madagaskar Madagaskar
 • Od anjc! Od anjc!
 • Kršo Kršo
 • Pipika Pipika
 • Glotene gaće Glotene gaće
 • Frižider Frižider
 • "Put svile" "Put svile"