I to je bila LJUBAV - moj DJED PERAN

Piše: dr. Ružica Sarić-Šušnjara

- Ljubav je darežljiva – od svoga n i š t a darivao je n e š t o, pričao nam je priče, mitove, legende, bajke, doživljaje, opisivao zemljopisne krajeve, dijelio savjete, a jednu grudicu šećera na nekoliko dijelova. Sačuvao ju je radeći kod šamačkih “gospoja” pijući kod njih  gorku kavu da bi sačuvao tu malu grudicu. .

- Nije u njemu bilo traga z a v i s t i zato što su drugi imali više, stjecali brže i išli naprijed, a on, uz sva trud, tapkao u mjestu.

-  Ne p a m t e ć i z l o govorio bi “bilo pa prošlo, ne ponovilo se”.

- Jak, širokih leđa, ali još jačega duha p o d n o s i boli i gorčine života. Podnosi ranu smrt braće koji padoše za tko zna čiji svjetski račun u 1. svjetskom ratu. Podnosi smrt svoje malodobne djece Jose ( 7 g.), Mare (3 g,) Marije (6 tjedana). Podnosi smrt bratova sina Mate u najboljim godinama u 2. sv. ratu.

- “Baš tebi Perane ne bi trebalo biti žao što je N.N. to doživio. Dosta ti je napakostio” govorahu susjedi.

Ali, on se n i j e r a d o v a o n e p r a v d i koja se se njegovom susjedu dogodila. Poreznici su mu, naime, odnijeli sve iz kuće.

A, onda brzo i vratili, jer je bila zabuna.

Djed se r a d o v a o i s t i n i i sam pomogao susjedu unositi otete  stvari.

- Bio je čovjek učen bez velikih škola. Zato su mu se seljani divili. Nikada se s time nije h v a s t a o  i pravio važan. Samo je uživao u tome što ga mladi zapitkuju, a on sretan da zna odgovor.

- Postoji li veća v e l i k o d u š n o s t od one, kada djeci poginulih i umrlih roditelja, nadomještaš roditelje? Djed to čini kada pogibaju njegova braća. Strpljivo, bez prenemaganja i velikih riječi.. Šuti, radi dvostruko i bori se namaći djeci kruh.

- Miran i staložen kada to nije lako biti! Ne dopušta da njime ovlada r a z d r a ž l j i v o s t.

Sve nabrojeno je ljubav iz žrtve rođena i na žrtvi satkana.Teško je bilo i biti će shvatiti Kristov zakon ljubavi, zakon koji je iznad svih zapovjedi, iznad svih poznatih i priznatih religija:

“Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio Vas!

 Te, još teža zapovijed “Ljubite i neprijatelje svoje!”

 Zahtjevno i nadilazi sve ljudske moći. Ali, zato kršćanstvo ima snagu Kristova primjera koju treba, ako je čovjek pravi kršćanin, znati moći nasljedovati. Svojim snagama je teško, ali uz Božju pomoć moguće.

Oko za oko, zub za zub starozavjetna je maksima. Pravedna je, ali Kristova nova zapovijed iziskuje puno, puno više. Teško je uspjeti ostvariti ju. Bogu hvala da neki i uspiju.

Naš djed Peran, do svoje prerane smrti, trudio se, a ja mislim i uspio u zapovijedi ljubavi.

Peran Sarić, rođ. 1. 1. 1914.g. a tuđom greškom poginuo je u Zagrebu 11. travnja 1965.g.

Čvrsto vjerujem da živi u slavi Onoga koji je dao novu zapovijed - “Zapovijedi ljubavi”.