I on se zvaše Ivo!

Piše: dr. Ružica Sarić-Šušnjara

Med, medno, medeno… Tim riječima nam je majka opisivala našeg čiča Ivu, trudeći se tako pobiti pogrdnu primenku koju su mu nadijevali: Medo, Medonja.! Te riječi su izlazile iz rugalačkih usta da označe njega koji je bio sama dobrota i darežljivost. Nažalost, bio je rođen s manjim psihičkim nedostatkom. Danas bi to moderna defektologija brzo opservirala i osoba s tim pomanjkanjem ne bi bila nikom za ismijavanje. Tada, taj čovjek, fizički sposoban i vrijedan od okoline biva zapostavljeniji. Zato je naša majka tražila načina da djeci objasni kroz jezičnu igru bit stvari. Jer, dosita čič’ Ivo je, metaforički rečeno bio “sladak ko med”. Dao bi sve što ima ako bi ga se pitalo. Pa i ako nije. Nikada nam nije došao praznih džepova. S onim što je zaradio želio je nekoga razveseliti.

Volio je i zapjevati. “Snao, kako ona pjesma ide”, često bi govorio majci.

Kad bi radio s mojim pokojnim djedom nitko ga nije smio zadirkivati.

Jedne godine sam dolazila u naš Hasić na odmor. Čič’ Ivo je gurao natovarena kolica. Svom snagom, onako “iz zatrke” doletio je k meni kad me je ugledao. Poljubio me, a onda poput vjetra potrčao k mojima “ugrabiti muštuluk”. Bio je sretan on, ja i svi moji. Pitao me jesam li “plao” daleko i kako mi je “tamo” ( a pri tom mahnuo rukom da označi to „tamo”, negdje, za njega, na kraj svijeta), pun velike brige. Baš tada je nailzaio Mirko Ilije Mikića s fotoaparatom. Modernim, donesenim iz Danske, jer je Mirko tamo radio. Čič’ Ivo je zaželio da se slikamo. Dugo se namještao. Bila je to lijepa slika, ali i slika posljednjeg susreta.

Javiše mi da je umro i da je njegova sestra Manda dugo nabrajala na njegovu grobu.

Na čič’ Ive grobu u Kninevima uvijek zastanem puna pitanja i sjete bez odgovora.

Zašto je život tako često grub i nepravedan?

Meni i mojima, čič’ Ivo je bio uvijek drag, bez obzira kako ga je tko zvao. Njegovo srce je bilo veliko. Puno meda vrijedne pčele, dok su trutovi, koji su mu se rugali, bili ljudi vrijedni žaljenja. Čvrsto vjerujem da je za svoju dobrotu i plemenitost dobio vječnu nagradu.