VIGZNS "NAPOJ"

Vokalno – instrumentalni – guzičarski – zajebancijski – nogometni sastav Napoj... Skraćeno VIGZNS NAPOJ. Svojim predanim radom i zalaganjem ostavili su neizbrisiv trag u mnogim naseljenim i nenaseljenim mjestima.

Piše: Ivica Sarić

Šezdesetih godina proteklog stoljeća, u siromašnoj četvrti grada Liverpoola, nekoliko entuzijasta zaljubljenih u muziku riješiše da naprave grupu, ali nešto drugačiju nego svi ostali. Oformili su grupu ali nisu niti u snu očekivali da će pokoriti čitav svijet i da će milioni sljedbenika otkačivati na njihovu pojavu i taktove njihove muzike. The Beatles….O njima je već sve rečeno ali nikada i dorečeno, jer još traju i trajaće.

Ponukani ovom životnom pričom, u mojoj, ali i u glavama nekoliko mojih prijatelja, rodila se ideja da i mi pokušamo nešto slično. Suočeni s daleko većim problemima nego legendarni čupavci, i još uz to odrasli u daleko “netalentiranijoj” sredini, već u početku smo bili “osuđeni na propast”.

A problema puna košnica (mislim da je manje pčela). Prvi i osnovni problem s kojim smo se susreli je bio taj da od nas petorice samo trojica znaju svirati neki instrument (i to sva trojica –gitaru), a samo dvojica su imali “slavujev glas”, što je za jedan “respektabilan” bend nedovoljno. A da bude još veća fora, dvojica su bili totalno antitalenti, jedino su bili nadareni da slušaju muziku, nikako drugačije i nikakva druga kombinacija nije dolazila u obzir. Ali unatoč tome mi smo ipak krenuli i za početak pronašli fenomenalno ime. VIS “ASC”.
Ovo ASC je jednostavno bila skraćenica od “As crveni” naša favorit karta iz Bele (to su one karte zvane „Mađarice“).
Nakon prve i jedine probe (održane u ljetnoj kuhinji jednog od članova, uz prisustvo njegove mame, koja nas je “blagoslovila“ riječima ”Misovo sveto, jeste li vi normalni…?”) odlučili smo se (realnost je ipak pobijedila) prebaciti i na neka druga “polja” gdje smo imali više talenta. Kao npr. nogomet, jedenje pita, sarme, punjenih paprika i kolača, ali isto tako i za…anciju (tu smo izgleda bili najjači). Ekipa u originalnom sastavu nikada nije nastupila zajedno u našoj mjesnoj zajednici, ali je zato zabilježila jedan “internacionalni” nastup i to na dočeku Nove godine u Mađarskoj. Kao počasni gost nastupio je Stijepo Stanić - Klepac.

Otišli smo toliko daleko da smo proglasili i svoj dan, 19 februar, Međunarodni dan za....ncije kojeg smo uvijek sa guštom proslavljali.
Grupa odlučuje da promijeni ime (što zbog medija, što zbog fore) i uz malu pomoć Kasa dolazi do imena VIGZNS “NAPOJ”. Vokalno – instrumentalni – guzičarski – zajebancijski – nogometni sastav. A ovo „Napoj“ je pučki naziv za svinjski obrok napravljen od mekinja.

Valja napomenuti da ovaj sastav nikada nije promijenio niti jednoga člana i u jednom te istom timu životari, evo već 27 godina. Pošto nam publicitet više ne igra nikakvu ulogu, imena članova vam neću navesti ali vam mogu reći da smo se raširili na četiri države i dva kontinenta.

Ali svojim predanim radom i zalaganjem ostavili smo neizbrisiv trag u mnogim naseljenim i nenaseljenim mjestima: Garevac, Oštra Luka, Bok, Domaljevac, Sikirevci, Jaruge, V. Kopanica, Vrpolje, Modriča, Brčko, Tramošnica, Majdanpek, Donji Milanovac, Rijeka, Varaždin, Šabac, Bela Crkva, Osijek, Pula, Bagdad, Wien, Frankfurt, Adelaid, Sidney, Doboj, Gradačac, Ledenice, Orašje su samo neka od mjesta koja su imala čast da ugoste naše malenkosti. Naravno da se ova lista svakim danom širi i duži, što nije stvar i sa nama jer mi postajemo kraći ali širi (mislim na struk odnosno na kile).

Zbog mladih snaga koje prijete da ugroze dignitet i sve epitete našeg benda, a i zbog dužnog poštovanja prema ostalim članovima skupine VIGZNS NAPOJ, odlučio sam se napisati ovaj članak. Poštovani čitatelju, ako Ti zbog bilo kog razloga ovaj tekst nije jasan nemoj da lupaš glavu uzalud. Samo pročitaj šta znači ono VIGZNS i sve će Ti biti jasno. Sve vas voli i pozdravlja vaš Ivica i ostali Napojevci…