Dva vam - dva tam

Piše: Ivica Sarić Ico

U našoj Posavini od davnina se igra jedno kolo, izvorno kolo nazvano po taktu, zapravo po stilu u kojem se igra. Dva vam - dva tam. Legenda kaže da je nastalo u nekom dervenćanskom selu prije nekih sto i kusur godina i da ga je prvi izmislio i odsvirao na šargiji neki Anto zvani Tunja.

Moje prvo kolo koje sam naučio svirati na šargiji upravo je bilo Dva vam - dva tam. Prije nekoliko mjeseci, telefon mi zazvoni a sa druge strane mi se javi moj veliki prijatelj, inace svećenik, i zamoli me da se nađemo što prije kod njega, jer ima nešto važno da mi saopšti, ali ne može preko telefona….Tu nema čekanja, dogovorili smo se da se nađemo isti dan čim on završi sa svojim dnevnim obavezama, a to je poslije devetnaest sati. Dok sam se vozio prema njemu, na um mi padne da ne bi bilo loše iznenaditi ga dobrim burekom, a i ja sam bio dobrano gladan, pa svratih do jednog našeg Brčaka,starog jarana, i kupih nam dva zvrka.

Pošto smo poprilično udaljeni jedan od drugog, ali i zbog popodnevne gužve, stigoh poslije sedam. Kavica je većčekala, ali i meze i rakijica, i to u dečićima. Prava šljiva i to derveanska (svećenik je rođeni dervenćanin), štipa za nos i oko. A na stolu iznenađenje. Šargija. Pravo remek djelo. Neki majstor iz Bos. Broda ju je tako napravio da bi i čuveni majstor violina Stradivari pao na guzicu kada bi je vidio. Nekako sam uspio predati burek i zgrabih tu posavsku relikviju koju ne vidjeh i ne dodirnuh dvadeset godina… I, pogađate, odsvirah Dva vam - dva tam… vjerojatno najbolje u svom životu. A moj prijatelj prozbori: ”Ajd još jednom tu istu, nešto mi pravo sjeda…”.

Nije mi mogao prirediti bolje iznenađenje, tako da smo onaj burek, mezu, rakijicu, tako u slast maznuli da smo pravo oćeifili. Pa onda opet šargija. Ali ovaj put Mani se Anka, pa Oj curice Dina ti, pa Ravno

Završismo kasno u noć.

Ja se sjetih riječi Ive Andrića : ”Čudno je koliko je čovjeku malo potrebno da bude sretan, a još čudnije kako nam to malo upravo nedostaje…”.

Fakat, imao je pravo….

Više od istog autora

  • Posveta Posveta
  • Snovi Snovi
  • Stihovi Stihovi