Prvi!

Prvu antenu za prijem satelitskog televizijskog signala u Hasiću imao je M. Antunović - Patko

Prvu antenu za prijem satelitskog televizijskog signala u Hasiću imao je M. Antunović - Patko

Prvi automobil u oba Hasića imao je Pejić Matica (Škoda), a zatim Ević Marko (NSU-Prinz)

Prvi motocikl imao je Mikić Mato (poslanik), a zatim Mikić Joze Markan Capo i Mikić Luke Ðuro.

Prvi bicikl imao je Mikić Ðuro (prije II. svjetskog rata). Prve poslijeratne bicikle kupili su: Brandić Tunje Ðuro i Katić Marka Matija (dali po kravu za bicikl). Zatim su bicikle nabavili: Ević Marijan, Avdić Mata, Katić Marko i Mišić Luka Brale (Ćiro).

Prvi televizor u Hasiću, u privatnom vlasništvu, imao je Andrić Marko – Čulkan iz Gornjeg Hasića. Zatim su TV nabavili Mikić (r. Mišić) Marka Mara iz Donjeg Hasića i Blažanović Stjepana Markica, također iz Donjeg Hasića.

Prvi televizor u Hasiću nabavljen je 1961. godine za čitaonicu u Donjem Hasiću. Televizor je bio marke RIZ (RIZ-Zagreb). To je bio drugi TV na općini (prvi je bio u Ongrapu-Ciglana). Ulaznica za gledanje televizije bila je 1 dinar (bijeli aluminijki), a mjesečna pretplata je bila 5 dinara. Čitaonicu je držao Mišić Luka Brale, Prodavala se originalna Cocta, narandža, a kasnije i limun sok, čaj, kava, karamele i bombone na komad, rum-pločice, žvake i slani štapići (Boby). Iznajmljivale su se domine za igru, a kasnije je organizirana činkvina i blagosov.

Prvu antenu za prijem satelitskog televizijskog signala u Hasiću, a i šire (bila je to ujedno i prva antena u privatnom vlasništvu na tlu bivše države!) imao je M. Antunović - Patko. U to vrijeme, sredinom '80-tih, satelit „Astra“ još nije ni bio u orbiti - postojao je samo „Hotbird“! Antenu koja je u promjeru imala oko dva metra Patko je napravio ručno: u betonski kalup izlio je rastopljeni metal koji je, nakon što se ohladio, dobio formu i oblik satelitske antene. Dugo vremena antena i kalup su bili glavna atrakcija u Hasiću: mnogi Hasićani, posebno mladi „hodočastili“ su Patkovoj kući da bi vidjeli to „čudo tehnike“. Poslije, satelitske antene imali su uglavnom ugostiteljski objekti, s njima su privlačili goste, a najposjećeniji objekt sa satelitskom antenom je bio Bogin disko „Amadeus“.

Prvi radio-aparat imao je Andrić Joze Marko – Čulkan, a zatim Vučković Mike Anto – Čulo, Mišić Ilije Mato i Meščić Pave Marko – Krat i to onaj koji se pogonio strujom iz ručno pokretane dinamo-mašine.

Prvi gramofon imao je Meščić Marko Krat na ručno navijanje, a zatim Mišić Mato.

Prve dozvole za pecanje ribe u dva Hasića imali su Ðurić Drago i Mišić Luka Brale, prvi blinker imao je Mikić Martin.

Prvi su u Hasiću struju uveli: Katić Marko i Matija, Mišić Mato, Meščić Marko Krat i Dragičević Ivo Šarčić.

Prvi elektro-mlin je imao Blažanović Marko Totac.

Prva babica u Donjem Hasiću poslije II. svjetskog rata je bila Luca Matuzović Buljiška, a nešto kasnije i Čikenica (između 1950.-1970.). U Gornjem Hasiću babica je bila Mara Bratić, r. Ević.

Prvi radnici u inozemstvu: Brandić Marijan i Pavica, te Mišić Ðura, otišli među prvima, ali se prvi i vratili.

Prvi kombajn u Hasiću su imali Mikić Martin iz Donjeg Hasića i Srebrić Vinko iz Gornjeg Hasića (zajedničko vlasništvo, "popola").