List „Žendrag“, najstariji list u Bosanskoj Posavini

Fra Ivan Franjo Jukić, idejni tvorac i pokretač lista „Žendrag“, najstarijeg lista u Bosanskoj Posavini

"Žendrag", najstariji list u Bosanskoj Posavini, izlazio je u Hrvatskoj Tišini 1854./1855. godine. Idejni tvorac i pokretač lista „Žendrag“ bio je fra Ivan Franjo Jukić, bosanski franjevac, prosvjetitelj, književnik, publicist, kulturni, znanstveni i politički djelatnik. Članke za prve brojeve „Žendraga“ vlastoručno su napisali fra Luka Šimić, tadašnji tišinski župnik i sâm fra Jukić.

Fra Ivan Franjo Jukić (Banja Luka, 8. srpnja 1818. – Beč, 20. svibnja 1857.), zauzimao se za kulturno podizanje Bosne, poticao je otvaranje tiskara, knjižnica, kulturnih društava, narodnih čitaonica i muzeja. Uz „Žendrag“, prvi list u Bosanskoj Posavini, fra Ivan Franjo Jukić pokrenuo je, uređivao i ispisivao i prvi bosanskohercegovački časopis "Bosanski prijatelj".

Jukićev životni put bio je obilježen križem: križem rođenja u siromašnoj, potlačenoj Bosni, križem turskoga vladanja, križem bolesti i progonstva i konačno, križem vlastite duše koja je uvijek tražila više uvjerena da ništa nije nemoguće kad se radi i trudi za svoj i narod. Njegov književni, prosvjetiteljski i politički rad, uvijek i samo u službi vlastitoga naroda, doveli su ga u sukob s Omer-pašom Latašem koji ga je 1852. godine dao uhititi, protjerati i zatočiti u Carigrad. Povratak u Bosnu mu je trajno zabranjen. Iz zatočeništva ga je izvukao austrijski konzul u Carigradu, pjesnik Antun Mihanović.

Nakon tamnovanja u Carigradu, fra Jukić nalazi službu u Đakovu, gdje ga je Josip Juraj Strossmayer uzeo za kapelana na svojoj biskupiji.

Od silne želje i čežnje za Bosnom iz koje je protjeran, fra Ivan Franjo Jukić je iz Đakova krišom prelazio Savu i posjećivao crkvu u Hrvatskoj Tišini i tadašnjeg župnika fra Luku Šimića, koji je tu službovao od 1884. do 1855. godine.

Fra Jukić je uspio privoliti župnika Šimića da započnu sa pisanjem lista, jer je Tišina i Crkva u njoj, nakon otcjepljenja od garevačke župe 1848. godine, bila središte za sva okolna sela. U to vrijeme u kapelaniji (kasnije župi) Tišina bilo je 276 katoličkih obitelji s ukupno 2.128 katolika.

Fra Jukićev boravak u Ðakovu i tajni prelasci rijeke Save nisu trajali dugo, križ bolesti i progonstva učinio je svoje. 1856. godine odlazi na liječenje u Beč, gdje poslije operacije umire (20. svibnja 1857.).

Fra Ivan Franjo Jukić, redovnik naroda i domovine, prosvjetitelj, književnik, publicist, kulturni, znanstveni i politički djelatnik, idejni tvorac i pokretač najstarijeg bosanskoposavskog lista „Žendrag“, pokopan je u skupnu siromašku grobnicu na groblju St. Marxer Friedhof u Beču.

Njegovom smrću prestalo je izlaženje prvog časopisa u Bosanskoj Posavini.

1894. godine fra Bono Dobroslav Nedić obnavlja izdavanje „Žendraga“

Nadahnut sviješću o potrebi očuvanja jezika i kulture vlastitoga naroda i s uvjerenjem da ništa nije nemoguće kad se radi i trudi za svoj narod, 40 godina poslije, u siječnju 1894. fra Bono Dobroslav Nedić (Tolisa, 19.4.1841. – 2.1.1903.), franjevac, hrvatski književnik, sakupljač narodne baštine, obnavlja izdavanje tog najstarijeg lista u Bosanskoj Posavini.

Prvi broj obnovljenog “Žendraga” izašao je 28. siječnja 1894. godine. Zanimljivost prvog broja jest sam princip kreiranja: vlastoručno pisanje na četiri, a o posebnim prigodama ponekad i na šest ili osam stranica.

U uvodniku prvog broja navodi se razlog za pokretanje novine. “Umoljeni od mnogobrojnih naših prijateljah da opet omiljeli list „Žendrag“ iz groba potegnemo, i počnemo ga izdavati nismo se mogli na taj glas i želju publike oglušiti i evo novom okriepljeni snagom i dobrom voljom od nove godine počesmo „Žendrag“ izdavati i današnjom poštom šaljemo prvi broj u šareni sviet a na biele ruke čitaocah.…..“

U prvom broju „Žendraga“ fra Bono piše kraće tekstove, priče u kojima tematski obrađuje svakodnevni život.

Predstavljamo sadržaj prvog broja obnovljenog lista "Žendrag", koji je "u šareni sviet a na biele ruke čitaocah" poslan 28. siječnja 1894. godine. Članke za prvi broj vlastoručno je napisao fra Bono Dobroslav Nedić. Originalni primjerak prvog broja "Žendraga" čuva se u arhivi samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Verzija za ispis

Žendrag (PDF)

Žendrag (PDF)