Iz povijesti Novog Sela

Zabilješka fra Bone Nedića

U razdoblju od 1826. do 1860. godine fra Bono Nedić je prikupio i zabilježio mnogo "izvanrednih dogodovština" koje su se događale u župi Tišina i okolini a koje su potom i objavljene pod zajedničkim naslovom "Zapisnik izvanrednih dogodovštinah koje ovdje vjerno bilježim ja fra Bono Nedić ex Definitor". Ovo je jedna od dogodovština iz pera fra Bone Nedića.

"Godine 1826. 27. siečnja – Njekoji Adžija rapuštena života boraveći u Novom selu (sad župe Tišinske a prije Toliške) oskrvnjivao je (ili je barem za tim išao) kršćanske ženske. Ovo je bilo već dodijalo svim stanovnicima toga mjesta. Jednu noć, njetko ga iz zasjede težko rani. Radi toga kod Husein Kapetana Gradačevica tužba je učinjena te turci ponajviše osvadiše za to: Pavu Teremića i Antuna Brkića kao glavne krivce. Husein Kapetan ih dobavi u Gradačac, baci u najsmrdljiviju tamnicu u kojoj čamiše punih 6. mjeseci iz koje oslobodiše se plativši 1,500 grošah.

Ovi nevoljnici dočepav se zlatne slobode, prva im briga bijaše da se izpovide i pričeste, te tako providnosti Božjoj zahvale što nisu na pravdi pogubili glave. Ali njihovo veselje za kratko bijaše, jer Beg Effendija gospodar Novog sela zavadi se sa Husein Kapetanom neznam zašto, ponovo ufati Pavu Teremiića i Nikolu Mamića (Anto je Brkić već umro) te iza kako ih je u Gradačac dobavio šesti dan obadvoicu dade objesiti.

Jedva treći dan umoliše ga kršćani da smiju tjelesa sa vješalah skinuti i sahraniti. Pokopani su u groblju Turićkom župe Tramošničke.

Ovim se neumiri Husein Kapetan, nego dade sve stanovnike Novog sela razseliti i cijelo selo uništi te su se danas tamošnji stanovnici mnogo kasnije naselili i opet selo ustanovili."