Gostiona "Mladost"

Piše: Željko Brandić

Nastavljamo naše putovanje kroz svijet uspomena. Nakon prekrasnih fotografija koje su nam prethodnih dana poslali Vera, Ivanka, Dragica, Dražen, Ćivo i Panđore, novu dionicu našeg putovanja kroz vrijeme omogućio nam je Rudolf-Rudo Ević, zajedno sa suprugom Tihanom.

Hvala im na tome!

Nekoliko riječi uz fotografije: na njima ćete vidjeti mnoga draga i poznata lica naših susjeda Evića i drugih Hasićana,  a posebno ističemo slike legendarnog okupljališta Hasićana, gostione "Mladost". Za mlađe čitatelje koji nisu upoznati s ogromnim značajem i ulogom koju je gostiona "Mladost"  imala u društvenom životu Hasićana, evo kratkog, najkraćeg mogućeg pojašnjenja nakon kojeg će, vjerujem, svima sve biti jasno: u prijeratnom Hasiću, u crkvu se išlo jednom nedjeljno, nedjeljom, a u gostionu kod Markana - svaki dan. Uključujući naravno i nedjelju, prije i poslije mise.

Mjesto je to kojeg su hasićki muževi obožavali, a njihove žene - mrzile. Zašto je bilo tako, o tome uskoro, u nekom od budućih tekstova. Za ovu prigodu samo natuknica:  obratite pozornost na sliku na kojoj je uslikana djelatnica "Mladosti", konobarica Stojanka :-). Jel' sad jasnije?

Ukratko, gostiona Mladost bila je najznačajniji centar svih zbivanja u Hasiću onog vremena. I kulturnih i onih manje kulturnih.

Mnoge će ove slike vratiti u mladost, uspomene će ih preplaviti u trenu, tako žive i jasne. I neka bude tako, zbog toga ih i objavljujemo. Jer ovo smo bili mi, ovo je djelić naše prošlosti, nešto čega više nema, niti će ga ikad više biti.

Uživajte!

FOTO | Rudo i Tihana Ević

Ah, ja - umalo zaboravih: očekujem barem nekoliko komentara ispod. Hasićki muževi javite se, podijelite s nama svoje uspomene! Hasićanke, ni vi niste isključene, siguran sam da imate što reći!

Podrži svojim javljanjem rad ovih naših zajedničkih stranica, da što duže požive, na radost svih nas! Za upis je potrebno prijaviti se. Prijaviti se možeš na dva načina: 1. preko Facebook računa (izaberi login - opciju "Facebook") 2. Nemaš Facebook račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se OVDJE.