Foto priča sa Žendraga

Svaka slika jednu priču priča! Uživajte u ovom vraćanju u lijepa vremena...

Piše: Željko Brandić

Ovo je priča o Blažanovićima iz mladenačkih dana. Ovo je priča o njihovom i našem Žendragu, ovo je priča o jednom, sada već davno prohujalom (a tako lijepom i dragom!) vremenu...

Otvorite slike i pred očima će vam se redati draga lica naših susjeda i prijatelja, otvorit će vam se prizori koji su zauvijek ostali tako jasno oslikani u našim dušama…

Svaka slika jednu priču priča! Uživajte!

FOTO | Vera Jurić r. Blažanović i Marijana Blažanović

Žendrag

Ono što je za Prud i Zasavicu Bosna, ono što je za Grebnice, Bazik i Domaljevac Sava, ono što je za Sarajevo Miljacka, za Osijek Drava, za München Isar, za Frankfurt Main, za Mostar Neretva, za Passau, Beč, Budapest i Vukovar Dunav, za London Themse, za Pariz Sena - to je za Hasić Žendrag!

Žendrag je naša nostalgija, naš oldtimer, evergreen, vaterland, naše “ab ovo”, naše ljubavi, žudnje i nadanja, boli i tuge, rađanja, naša vjera i ponos. Na Žendragu smo se kupali, plivati se učili, lan i konoplju kiselili, ribu plavili, pecali, sa zijeva kupili, bodvama gađali, na drvenim sličugama klizali, sanjkali se, mulj gacali, sjedala gradili, patke i guske gajili i njihova jaja krali, kokoši čupali, svinje kaljužali, stoku napajali, školske zadaće pisali, amebe i paramecijume izučavali, gumene čizme uljevali, lopte vadili, seoske kanale odvodili, na platonskim šlaufima plovili, na tikvićima sa gljivenim čepovima vijer preplivavali, sa koca ronili, žabe operirali, pijavice piškenjem na njih sa nogu skidali, bajere podvađivali, noge rashlađivali, trsku i rogozu žnjeli, iz njega naše paprike, paradajz, kupus, rasadu zaljevali, njive navodnjavali, prve ljubavne sastanke zakazivali, imena na vrbama i topoloma urezivali, hidroelektrane od klašure pravili, papirne čamce puštali, ispod vrbica kisli, glotene gaće na njima sušili, jošike i rakite potkresavali, batu brali, naše domaće lotose (cvijet lopoča) i žabnjak kidali, rubine i veš prali, preko njega se dovikivali, pokraj njega sanjaralili i maštali, crtali i slikali, pjesme o njemu pjevali, veselili se i štrepali, odrastali, crte obrane pravili…(Perica Mišić)

Pročitajte i ove članke o Blažanovićima:

» Blažanovići

»Dijamantno slavlje u Donjem Hasiću

»Drugi susret Blažanovića

Podrži svojim javljanjem rad ovih naših zajedničkih stranica, da što duže požive, na radost svih nas! Za upis je potrebno prijaviti se. Prijaviti se možeš na dva načina: 1. preko Facebook računa (izaberi login - opciju "Facebook") 2. Nemaš Facebook račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se OVDJE.