Album starih fotografija župe Tišina

Htjeli su nas uništiti. Nisu uspjeli!

Piše: Željko Brandić

Kada su prije dva desetljeća naši progonitelji krenuli u svoj zločinački pohod, sve što su imali na umu bilo je: zatrti i uništiti sve, čak i oni najmanje tragove naše nazočnosti na ovim prostorima.

Prvo što im se našlo na udaru bili su obiteljski albumi, dokumenti, pisma, knjige, video i audio kasete, osobni dokumenti (rodni listovi, putne i osobne isprave, školske svjedodžbe...), crkveni dokumenti (matice krštenih, vjenčanih, umrlih…)... sve što je i najmanjom niti bilo povezano s identitetom, postojanjem, poviješću i prošlošću hrvatskog naroda.

Sve je opljačkano, raznijeto, uništeno, spaljeno...samo s jednim ciljem: da se zatru čak i oni najmanji tragovi hrvatske nazočnosti na ovim prostorima.

Poručivali su nam: nemate pravo na svoju povijest, svoj identitet, svoj teritorij, svoju domovinu, ni na svoj jezik i postojanje.

Htjeli su nas uništiti. Htjeli su nas zatrti, izbrisati našu prošlost, zamračiti našu povijest, našu kulturu, kao da nas nikada nije ni bilo.

Ali nisu uspjeli.

Kad-tad, iz tame na svjetlost dana izbije pravda.

Zahvaljujući plemenitim i dobrim ljudima, koji se svim silama trude - na sreću i uspijevaju! – upaliti svjetlo u ovoj našoj tami, ponekad iz te tame izrone komadići naše prošlosti. One iste prošlosti koju nam htjedoše zatrti.

A ti komadići naše prošlosti upravo su ove fotografije, do kojih se došlo tko zna kojim putem i koje je, valjda, sam Bog sačuvao, sklanjajući ih i držeći ih podalje od zlih ruku i podlih očiju.

Fotografije koje nam govore da, unatoč svemu i svima, imamo pravo na svoju povijest, svoj identitet, svoj teritorij, svoju domovinu, svoj jezik i postojanje!