Vitraji svetog Petra i Pavla

Prije nekoliko dana proslavili smo svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Naša župa Tišina je od svog osnivanja 1858. pa sve do 1950. godine bila posvećena sv. Petru i Pavlu. Iz kojih razloga, nije nam poznato jer nemamo župne arhive, od 1951. godine župa je posvećena Majčinstvu BDM. Patron slavimo svake godine u drugu subotu mjeseca listopada, iako je i taj 11. listopada promijenjen u kalendaru, odnosno više ga nema, a 1. siječnja je svetkovina Svete Bogorodice Marije.

Uređujući enterijer župne crkve domaći umjetnik Vlatko Blažanović je dao prijedlog da na jednoj strani budu Isusova čudesa: čudesni ribolov, umnažanje kruhova, ozdravljenje uzetoga, ozdravljenje slijepoga i uskrišenje Lazara), a na drugoj strani crkve bit će najvažniji događaji iz Isusovog života: krštenje, preobraženje, susret sa Samarijankom, trenutak kada satnik kaže «Uistinu ovaj bijaše Sin Božji» i Isusov susret sa sv. Tomom.

Pročelje crkve ukrašavaju vitraji sv. Ante i sv. Franje, sv. Petar i sv. Pavao, te centralni vitraj koji predstavlja Majčinstvo BDM.

Ovih dana (u subotu 3. 7. 2010.) pročelje župne crkve u Tišini je kompletirano s vitrajima sv. Petra i sv. Pavla. Vitraj sv. Pavla je darovao vlč. Mr. Mijo Blažanović sa svojim župljanima župa sv. Josipa i sv. Osvalda.

Vitraji sv. Petra i sv. Franje čekaju svoje darovatelje!

Iskreno zahvaljujem svim darovateljima i nadam se da će uskoro i ostali prozori biti pokriveni vitrajima.