Turnir u Hrvatskoj Tišini

Prema najavama, ovogodišnji će turnir biti još bolji i ljepši nego prijašnjih godina, obogaćen mnoštvom zanimljivih sadržaja: uz one sportske bit će tu i zanimljivih glazbenih nastupa, obezbijeđene su i prigodne nagrade za natjecatelje, a sve će pratiti veliki izbor hrane i pića.

Piše: Željko Brandić

Sve je krenulo 1931. godine, kad je iz Slovenije u Hrvatsku Tišinu prvu loptu donio Mato Ivkić. Uz vođstvo Ive Barišića utemeljena je momčad, koja je odmah od početka kao zaštitni znak uzela ime "Radnik". (*)

Prvo igralište „Radnika“ bilo je na izlazu iz Hrvatske Tišine prema Novom Selu, kod kuće Pere Kovača. Nakon oduzimanja ovog igrališta "Radnik" je neko vrijeme igrao na stadionu "Borca" u Bosanskom Šamcu, da bi kasnije bilo napravljeno igralište kod Doma kulture, gdje se nalazila i trgovina, zemljoradnička zadruga, pošta, čitaonica... (*)

Na tom se igralištu Radnik natjecao sve do 1992. godine, kada je sve prekinuo rat. Poslije rata uslijedilo je krako zatišje, a onda je sve ponovo krenulo. Doduše, ne kao prije, ovaj put dosta skromnije, ali je krenulo.

Nedugo poslije rata, na inicijativu ljudi koji su se među prvima vratili u svoju Hrvatsku Tišinu, organiziran je nogometni turnir koji je svojom atraktivnošću od početka privukao mnogo gledatelja. Iz godine u godinu, turnir je sve više rastao i privlačio sve više posjetitelja, ponajprije Tišinjana koji su zbog rata morali napustiti svoje domove, a kojima se danas sve više i sve češće vraćaju, pogotovo u vrijeme turnira.

Danas je turnir već tradicionalan, svojom iznimnom kvalitetom privlači sve više posjetitelja i slovi, uz onaj hasićki, kao jedan od najbolje posjećenih u bližoj i daljnjoj okolini. Zadnjih godina na turniru se okupljalo i do tisuću ljudi! Želimo da tako bude i ove godine, a sigurni smo i da hoće! Jer, prema najavama organizatora, ovogodišnji će turnir biti obogaćen mnoštvom zanimljivih sadržaja, uz one sportske bit će tu i zanimljivih glazbenih nastupa, obezbijeđene su i prigodne nagrade za natjecatelje, a sve će pratiti veliki izbor hrane i pića.

Iskustvo prijašnjih godina pokazuje da se tišinska fešta odvija do kasno u noć, pa će, vjerujemo, tako biti i ove godine. Živi bili pa vidjeli!

(*) Izvor: Iljo Dominković, "Nogomet u Bosanskoj Posavini"