Svi sveti u Hrvatskoj Tišini 2016.

Blagdan Svih svetih u župi Hrvatska Tišina protekao je u ozračju tuge i nevjerice zbog uhićenja desetorice pripadnika HVO-a. Među malobrojne povratnike uvukla se nelagoda i mnogi se pitaju: „Dokle će se ismijavati pravda? Dokle će ovom napaćenom zemljom zločinci slobodno šetati, a žrtve biti progonjene i uhićivane?“

Piše: Željko Brandić

U utorak, 1. studenog 2016. godine na groblju u Hrvatskoj Tišini svetim misnim slavljem obilježen je blagdan Svih svetih. Sveto misno slavlje predvodio je fra Joso Oršolić, župnik župe Srca Isusova Zvornik - Srebrenica a koncelebrirao je fra Stjepan Živković, tišinski župnik. Na groblju se okupilo stotinjak vjernika. Prisjećajući se svojih najmilijih koji više nisu s njima, vjernici su na njihovim posljednjim počivalištima zapalili svijeće te grobove ukrasili cvijećem.

U znak sjećanja, dubokog poštovanja i zahvalnosti prema svima onima koji su dali svoj život u obrani ovog dijela Bosanske Posavine, ispred križeva na grobljima u Gornjem Hasiću, Hrvatskoj Tišini i Novom Selu položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Blagdan Svih svetih protekao je u ozračju tuge i nevjerice zbog uhićenja i zatočenja desetorice pripadnika HVO-a: general-bojnika Đure Matuzovića (ratnog zapovjednika obrane Orašja i tog dijela Posavine), brigadira Ive Oršolića - Ivše (njegovog zamjenika) te Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića.

I među malobrojne povratnike župe Hrvatska Tišina uvukla se nelagoda i mnogi se pitaju: „Dokle će se ismijavati pravda? Dokle će ovom napaćenom zemljom zločinci slobodno šetati, a žrtve biti progonjene i uhićivane?“.

Umjesto da zločinci nad Hrvatima u Bosanskoj Posavini budu privedeni, privode se oni napadnuti, koji su samo branili svoj zavičaj.

- Krivi su što su se obranili. Sve me neodoljivo podsjeća na 1992. godinu uoči Uskrsa kada je napadnuta Bosanska Posavina - kazao je u svojoj propovijedi fra Joso Oršolić, brat zatočenog Ive Oršolića – Ivše.

Gotovo svi povratnici se slažu u jednom: Ovo je etničko čišćenje na pravni način! Ovo što se događa je psihološki rat koji ima samo jedan cilj; a to je progon ostalog dijela hrvatskog naroda iz Bosanske Posavine.

Jer, kad vam uzmu ono što je u narodu najbolje, a zatočeni to jesu, onda će se „sitna raja“ sama razbježati. Mnogi sudionici obrambenog rata, kao i mnogi prognanici koji bi se htjeli vratiti, neće se više olako odlučiti prijeći granicu na Savi – jer svatko od njih se može naći na nekakvom njihovom „spisku“.

Unatoč činjenici da su samo branili svoj prag, svoj dom, svoj zavičaj, i da nikoga i nigdje nisu napadali.

A upravo to im je, sudeći po ovome što se događa, najveći i neoprostivi „grijeh“.

Propovijed fra Jose Oršolića na Dušni dan - groblje Kninevi u Gornjem Hasiću