SVETI ANTO PUSTINJAK 2016.

Donji Hasić, 17.01.2016.I dvadeset godina nakon strašnoga rata i progona, mještani Donjeg Hasića i okolnih sela župe Hrvatska Tišina i dalje se okupljaju na zavjet sv. Anti.

Piše: fra Joso Oršolić

Sveti Antun opat i pustinjak, preko stotinu godina star svetac, i nakon mnogih stoljeća svojim djelom i svetošću privlači pažnju vjernoga puka. Naime, dvadeset godina nakon strašnoga rata i progona, mještani Donjeg Hasića i okolnih sela župe Hrvatska Tišina i dalje se okupljaju na zavjet sv. Anti. Ne samo da se usrdno mole za njegov zagovor i daruju svoje priloge, nego se kao u neka stara vremena cijeli dan i po kućama svečano slavi. I tako iz godine u godinu i uvijek svečanije, veselije i ustrajnije.

A sve to pokazuje kako je zagovor sv. Antuna i danas snažan. I danas nas privlači njegova svetost i zauzetost za čovjeka, privlači nas njegova pustinja i glasna tišina ovih naših ruševina. Hoćemo li se uskoro osvijestiti i prihavtiti posla, obnoviti svoja porušena sela i povratiti život ne samo selima, nego i samima sebi? To još nitko ne zna.

Činjenica je da smo pomalo prezreli krv i znoj svojih djedova, pa i svojih očeva. Oni su imali hrabrosti živjeti i u gorim vremenima, a mi volimo biti izbjeglice i nakon dvadeset godina. Puno bi bolje bilo da je više svadbi, krštenja, prvih sv. pričesti i krizmi nego li sprovoda! No, to je još samo jedna moja molitva za zagovor sv. Ante Pustinjaka koji je uvijek pomagao i sada će to sigurno učiniti, rekao je fra Joso Oršolić u svojoj propovijedi. Izbor je u našim rukama.

Ujedno je bila i druga nedjelja kroz godinu s Ivanovim evanđeljem prvog Isusovog znamenja u Kani Galilejskoj. Gospodin je uvijek tamo gdje se čovjek raduje, gdje se slavi život. Na nama je da organiziramo slavlje i pozovemo ga da nas daruje, ohrabri, pa i čudo učini ako to bude potrebno. On je zato i došao na svijet da ljude spasi i otkupi, da ljude razveseli.

Budimo i mi ljubitelji mira i svjedoci Isusovih znamenja u ova naša pomalo teška vremena!

FOTO: Marin Marić

FOTO: fra Joso Oršolić