Put križa kroz župu Tišina 2018.

Piše: Željko Brandić

U nedjelju, 25. ožujka 2018., održan je hodočasnički Put križa kroz župu Tišina. Po lijepom i sunčanom danu ovogodišnje Cvjetnice, stotinjak vjernika pješačilo je od Gornjeg Hasića do Novog Sela. Voditelj je bio fra Stjepan Živković, a križ i svijeće naizmjenično su nosili i stari i mladi cijele župe. Hod je trajao tri i pol sata.

Molilo se za mir i obnovu župe, za obnovu svega porušenoga (ŽIVOTA, prije svega), za sve protjerane i prognane, za sve poginule, pobijene u Domovinskom (45 žrtava) i Drugom svjetskom ratu (211).

Između samih postaja, kojih je u Gornjem Hasiću četiri, u Donjem Hasiću i u Hrvatskoj Tišini po tri, i u Novom Selu četiri, molila se krunica i pjevale su se pjesme, a vjernici su, izmjenjujući se u nošenju križa, svjedočili svoju vjeru i pouzdanje u Krista.

I ove godine na hodočašću sudjelovali su i stari i mladi, od desetogodišnjaka do osamdesetogodišnjaka: oni mlađi su pješačeći prošli cijelu dionicu, a oni stariji su čekali na pojedinim postajama kako bi zajedno sa mlađima prošli barem jednu dionicu križnog puta.

U nastavku pogledajte foto-galeriju sa 152 slike snimljene na Putu križa 2018.

Video

Put križa kroz župu Hrvatsku Tišinu je u dužini od 8100 metara, a obavlja se svake godine na Cvjetnicu. S prve postaje, kapelice na Uriji u Gornjem Hasiću, krene se oko 14 sati, a do zadnje postaje, groblja u Novom Selu, stigne se oko 17 i 30 sati, nakon čega slijedi sv. misa kao vrhunac pobožnosti i hodočašća. Pobožnost Puta križa kroz župu Tišinu obavlja se već trinaestu godinu zaredom (od 2006.g).