Put križa 2012.

Piše: Miroslav Baotić

Ove godine, peti puta po redu, župnik fra Joso Oršolić organizirao je križni put postajama kroz župu Majčinstva BDM, kroz mjesta Gornji i Donji Hasić, Hrvatsku Tišinu i Novo Selo.

Nazočili su, uz mještane povratnike ove raseljene i razrušene župe i brojni hodočasnici koji i inače redovito hodočaste Gospi Tišinskoj na molitvene susrete, klanjanja pred Presvetim na nakanu za obnovu i povratak u župu i druga zbivanja koja organizira župnik.

Cijelim putem, zajedno sa župnikom i vjernicima bio je i fra Mika Stojić. Ove godine bilo je u jednom trenutku oko stotinu i pedeset hodočasnika, jer neki nisu mogli ići cijelim putem zbog starosti i bolesti…

Kao i prijašnjih godina, molilo se, zazivalo ime Božje, pjevale su se tradicionalne korizmene pjesme, razmatrala su se otajstva krunica i molile litanije na nakanu za sve križne putove, stradanja i progone našeg naroda u II. svjetskom ratu, domovinskom ratu i za sva osobna stradanja i teškoće…

Ovaj križni put, kazao je kazao fra Joso, bila je posebno lijepa prigoda da za sebe učinimo nešto dobro, ali i za sve one za koje smo odgovorni i osobito za ovu predivnu grudu zemlje koju nam je Bog podario čega mnogi, nažalost, izgleda nisu svjesni i zaboravljaju na rodni kraj, na pradjedovsko ognjište kojeg se sjete samo kad im zatreba neki dokument ili potvrda iz župnog ureda.

Bio je ovo Put križa i sjećanje na muku Gospodina našega Isusa Krista uz prošnje da nam podari snage kako bismo što spremnije podnosili križ vremena, križ stradanja, križ patnje i umiranja i svega što nije dobro s nadom u uskrsnuće i Božju providnost.

Fra Joso, hvala Vam što ste uspostavili ovu lijepu tradiciju u ovoj župi, nadamo se da će ona biti nastavljena i jednom kada ovdje bude upravitelj i pastir župe netko tko će vas naslijediti, a Vi da ćete nam doći kao dragi gost i moliti zajedno s nama.