Put križa 2011.

Piše: Miroslav Baotić

Ovaj hodočasni „put križa“ u kojem su sudjelovali župljani župe Majčinstva BDM, sa vjernicima iz svih sela: Gornjeg i Donjeg Hasića, Hrvatske Tišine, Novog Sela i Tursinovca, ali i s njihovim gostima koji i inače dolaze na molitvene susrete i misna slavlja Gospi Tišinskoj, bio je brojniji negoli prijašnjih godina.

Molilo se da nam Gospodin oprosti naše grijehe, da nam da milost da i mi jedni drugima oprostimo, da oprostimo našim progoniteljima, za stradanja našeg naroda na svim križnim putovima u II. svjetskom i u domovinskom ratu. Bio je to Put križa, hod kroz gotovo cijelu našu, još uvijek razrušenu i raseljenu župu, ali bilo je to i sjećanje na muku Gospodina našega Isusa Krista uz prošnje da nam podari snage da što spremnije i hrabrije podnosimo križ vremena, križ stradanja, križ patnje i umiranja i svega onoga što nije dobro, a što jedino i samo Bog svojom mudrošću, providnošću i svojom snagom i ljubavlju može učiniti da bude na spasenje, da bude dobro, da bude onako kako jedino i samo Bog daje nagradu onima koji ga ljube, onima koje On isto tako voli, onima za koje se i On sam žrtvovao na križu. Molila su se otajstva krunica, pjevale tradicionalne korizmene pjesme, zazivalo Ime Božje… Svatko od nazočnih, preko stotinu i dvadeset hodočasnika, proživljavao je u molitvi, pjesmi i razmatranju muke Gospodnje, u ovome hodu neku svoju muku, neku svoju bol te predajući to Isusu u nadi u uskrsnuće.

Vidjeli smo opet svu veličinu i ljepotu ove naše župe koja je okupana proljetnim zelenilom i cvijećem, ali nažalost i svu tugu ruševina i pustoši.

Procesija je završila sv. misom u filijalnoj crkvi Duha Svetoga u Novom selu. Župnik fra Joso Oršolić je zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovome križnom putu, a bilo je od djece do osamdesetogodišnjaka, kazao kako je lijepo vidjeti da nas svake godine ima sve više i više, ali je napomenuo da nažalost ima i onih koji su izgleda zaboravili svoj rodni kraj kojega se sjete samo kad trebaju izvaditi neki dokument u župnom uredu. Zahvalio je Gospodinu na ovome lijepom danu u kojem smo hodočastili župom i da smo mogli zahvaliti na daru života, na našim križevima koje nosimo kroz život. Od tih križeva ne smijemo bježati već u njima gledati svoje spasenje, a to nam Krist potvrđuje i svojim djelom čini o čemu smo i slušali u Ivanovom evanđelju toga dana.

Ovaj križni put bila je posebno lijepa prigoda da za sebe učinimo nešto dobro, ali i za sve one za koje smo odgovorni i osobito za ovaj kraj koji nam je Bog podario.

  • Put križa 2012. Put križa 2012.
  • Put križa 2010. Put križa 2010.
  • Put križa 2009. Put križa 2009.
  • Put križa 2008. Put križa 2008.