Put križa 2010.

Cvjetnica 28. ožujka 2010.

Piše: Miroslav Baotić

I ove godine župnik fra Joso Oršolić zajedno sa svojim župljanima organizirao je „PUT KRIŽA“ koji je započeo u Hasiću pa kroz Tišinu sve do Novog Sela.

Križni put je započeo nešto iza 14h. Odmah nakon uvodne molitve i prve postaje počela je padati jaka kiša. Šibao nas je vjetar i kiša, a nebom su se smjenjivali gromovi i munje, no to nije omelo vjernike u njihovim molitvenim nakanama i žrtvi koju su odlučili na ovaj način prikazati Gospodinu. Hodajući između postaja razmatrala su se otajstva krunica, pjevale su se tradicionalne katoličke korizmene pjesme, molile litanije, zazivao blagoslov i zaštita Gospe Tišinske na ovaj razrušeni i raseljeni kraj.

Molilo se za sve KRIŽNE PUTOVE što ih je narod ovoga kraja pretrpio, za sve stradale u II. svjetskom ratu i poslije njega, za sve poginule i nestale u domovinskom ratu. Uz to je svatko u svom srcu imao i posebnu nakanu za koju je molio: za obitelj, za bolesne, stare i nemoćne, za djecu, za obraćenje okorjelih grješnika, za sve naše koji su daleko od svojih ognjišta u tuđini…

Kako su se postaje smjenjivale kroz Hasić prema Tišini, tako su vjetar i pljuskovi „šibali“ vjernike. No, niti jednoga trenutka nisu prestajali s molitvom u razmišljanju da ovo „šibanje“ nije ništa naspram šibanja i muke koju je za nas podnio Gospodin. Kako iza svake kiše zasja sunce tako je bilo i svima nama približavajući se Hrvatskoj Tišini. Vjernici koji nisu iz župe Majčinstva BDM, sudjelujući u ovoj pobožnosti, zamijetili su kako je ova župa velika i lijepa, ali nažalost dosta opustošena i devastirana. Iz toga se moglo zaključiti kako je ovdje nekada bilo živo i radosno.

Osobito je postalo jasno zašto župnik fra Joso svakoga dana prije svake svete mise moli krunicu i zagovor Gospe Tišinske za obnovu župe i povratak svojih vjernika.

Zadnja postaja ovog Križnog puta bila je ispred filijalne crkve Duha Svetoga u Novom Selu, a završna molitva i slavljenje svete mise u samoj crkvi. Bilo je lijepo vidjeti kako je crkva ispunjena do posljednjeg mjesta. Iako je Križni put započelo pedesetak vjernika, taj se broj do posljednje postaje povećao tako da je na samoj misi bilo oko osamdeset vjernih duša.Fra Joso je srdačno pohvalio ustrajnost vjernika u ovoj pobožnosti jer ih nije obeshrabrilo nevrijeme i činjenica da su bili u više navrata prokisli do kože. Po završetku svete mise, negdje oko 18.30h, sve vjernike kućama je razvezao organizirani prijevoz autobusom.

Ovo izvješće završavam riječima župnika fra Jose Oršolića koje je uputio vjernicima na kraju propovjedi: „Nadam se da će ovaj Križni put uistinu biti jedan simbol, jedan znak, ali i jedna opomena i poticaj da često nosimo i podnosimo svoje životne križeve ali ne otežavajući jedni drugima i možda podbacujući da nam križevi budu teži, ili da prebacujemo svoje križeve na tuđa ramena, nego da svi zajedno nosimo svoj križ i budemo spremni drugima pomoći nositi njihov križ.“

  • Put križa 2012. Put križa 2012.
  • Put križa 2011. Put križa 2011.
  • Put križa 2009. Put križa 2009.
  • Put križa 2008. Put križa 2008.