Put križa 2015.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE RATOVA I STRADANJA

Već devetu godinu zaredom, vjernici Hrvatske Tišine zajedno sa svojim svećenicima-fratrima i časnim sestrama prolaze cijelom župom u pobožnosti „puta križa“, od Urije (ulaska u župu gdje je prva postaja) do groblja u Novom Selu (14. postaja). Cvjetnica je dan Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem, ali i Nedjelja Muke Gospodnje. Ova pobožnost „puta križa kroz župu“ nastala je kao molitva za obraćenje i mir, obnovu svega porušenog i dan sjećanja na žrtve ratova (Prvog i Drugog svjetskog rata, te Domovinskog rata 1992—95.)

Uz molitvu i pobožnost „puta križa“ kako je to opisano po postajama u Biserju sv. Ante, te domaći napjev „Rascviljena majka staše“, svećenici fra Stjepan Živković i fra Joso Oršolić, molitvom krunice, litanijama i pjesmama su molili za sve poginule. Nabrojana su i imena poginulih, ubijenih od 1945.-1992., njih ukupno 211 župe Hrvatska Tišina. U Novom Selu (na groblju) gdje je bila 14.postaja i misno slavlje pročitana su imena 45 žrtava domovinskog rata. U prigodnoj propovijedi nakon čitanja Muke Gospodina našega Isusa Krista po Marku, fra Joso je naglasio: „Mi smo danas blagoslovili grančice kao svoje sjećanje na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kao što su to učinili građani Jeruzalema dok je Isus svečano ulazio u grad. Oni su ga pozdravili kao kralja, očekujući od njega oslobođenje od vanjskog neprijatelja. Mi ga danas pozdravljamo kao svoga Spasitelja i želimo da nas oslobodi od naše oholosti i grijeha. U ono vrijeme svi su bili uz njega kada je svečano ulazio i klicali mu. Malo iz toga i što god se više primicao svojoj Kalvariji-Golgoti, sve je više ostajo sam. Čak su ga i apostoli napustili. Naši pokojnici su pred Isusom prostrli ne samo grančice nego i vlastite živote. U znak zahvalnosti prema njihovoj žrtvi mi ih se sjećamo i zahvalni smo im. Još smo više zahvalni Isusu na njgovoj spasonosnoj muci i smrti. Budimo uvjereni, sve dok budemo imali zahvalnosti prema onima koji su se žrtvovali za nas, spremno umrli za dobro i mir, i dok budemo znali cijeniti žrtve svojih pokojnika, a na poseban način Muku i smrt našeg Gospodina, nemamo potrebe za bilo kakav strah i ne trebamo se bojati nikakvih progona. Živjet će ovaj narod. Krist nas svojom mukom i smrću oslobađa od grijeha i svake vrste ropstva, zato u toj zahvalnosti spremno živimo, žrtvujmo se i u toj vjeri trebamo iščekivati dan svoga uskrsnuća“.

Put križa kroz Hrvatsku Tišinu je u dužini od 8100 metara. S prve postaje se krene oko 14 sati, a do zadnje postaje se stigne oko 17 i 30 sati, nakon čega slijedi sv. misao kao vrhunac pobožnosti, hodočašća, molitve i zahvalnosti ovoga kraja. I ove godine sudjelovali su i najstariji, oni sa osamdeset koji su čekali na pojedinim postajama, ali i najmlađi, pa i oni koje su roditelji vozili u kolicima. Križ i svijeće naizmjenično su nosili i stari i mladi cijele župe.

Iskreno zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji puta križa i sudjelovali u pobožnosti na slavu Božju i dobro župe Hrvatske Tišine, rekao je župnik fra Stjepan Živković.

Album 1

Video