Pjesme za srce i dušu

Orašje, studeni 2011.

Piše: Nada Koturić

Blagdanskom ozračju u Posavini poseban je obol dao koncert simboličnog imena "Pjesme za srce i dušu".Koncertom duhovne glazbe fra Joso Oršolić, župnik iz Tišine, obilježio je ujedno 25 godina glazbenog stvaralaštva i svećeništva.

Centar za kulturu Orašje organizirao je odličan kulturni događaj koji je ispunio do posljednjeg mjesta orašku kinodvoranu. Glazba je na životnom putu tog svećenika imala značajnu ulogu koja je obilježena suradnjom s desetak poznatih glazbenih skupina koje su na oraškom koncertu izvodile njegove pjesme.

Fra Joso je svirao u poznatoj Alfi, VIS Jukić, osnovao je zbor u Tolisi "Mirjam" te angažirano radio na tamburaškom sastavu "Ujaci" a pokrenuo je i Framafest Bosne Srebrene.

Jednoipolsatni glazbeni događaj za koji publika nije morala platiti ulaz, nagrađivan je burnim pljeskom. Uz sve to dijeljene su pjesmarice i CD-i sa pjesmama koje su izvođene tijekom koncerta.

- Uz značajan jubilej svećeništva lijepo je pogledati unazad, napraviti mali presjek životnog puta i prisjetiti se u ova naša tmurna vremena, nekih lijepih događaja, kazao nam je fra Joso.

-Oduševljen sam, nastavio je, koliko je publika prihvatila duhovnu glazbu, Pjesme za srce i dušu jesu ne samo moji osobni tekstovi ili uglazbljeni stihovi poznatih pjesnika. Nastajali su u lijepim i ružnim trenucima ljudskoga života i svatko će u njoj pronaći sebe, zaključuje angažirani posavski svećenik.

Fra Joso je zbirku pjesama posvetio svojim roditeljima, svim majkama i dobrim ljudima.

Medju pjesmama koje je napisao fra Joso je i jedna od najljepših ikad napisanih i uglazbljenih pjesama duhovne glazbe: "Moja je majka najljepši cvijet, ona mi daje život i smijeh..." koja je uvijek rado slušana među Posavljacima i šire.

"Pjesme za srce i dušu" (izbor)

Povratak

Molitva za njih

Moja majka