Patron župe 2014.

Župa Tišina k. Bos. Šamca proslavila je nebeskog zaštitnika Materinstvo BDM.u subotu 11. listopada.2014.god. Svečanom euharistijskom slavlju predsjedao je fra Blažan Lipovac, župni vikar iz Gornje Dubice u nazočnosti 16 svećenika. Bilo je lijepo vrijeme a sv. misi nazočilo je blizu 400 vjernika, uz pjevanje Frame iz župe Grebnica. Sve je na početku sv. mise pozdravio domaćin fra Stjepan Živković župnik u prvom redu sve vjernike, svećenike, redovnice i sve predstavnike političke vlasti.

U propovijedi fra Blažan Lipovac naglasio je kako današnji čovjek u gramzljivosti za ovozemaljskim dobrima doprinosi usamljenosti i praznini čovječjeg srca i nastavio je „Posebno se razvija tehnika, što nije loše, ali sve je skupa teško držati pod kontrolom i svim vladati. Dolazi do potiskivanja neposrednog komuniciranja koje je samo po sebi nezamjenjivo. Tako sami postajemo bezosjećajni u svijetu nijemih stvari i hladnih strojeva“, i nastavio je propovjednik „U sklopu tih pitanja otvara nam se pitanje i smisao značenja Marijina Materinstva. To je oplemenjeno, profinjeno ljudsko biće, ispunjeno najplemenitijim i najjačim vidom snage, ljubavi koja ima svoj izvorni oblik u majčinstvu. Ovdje je riječ o MAJCI i majčinskoj ljubavi koja ima svoj izvor u nedokučivoj ljubavi samoga Boga. Stoga Marijino majčinstvo za nas ima sudbinsko značenje odgoja i samoodgoja. Njezino majčinstvo ne prestaje govoriti da je Bog u Isusu Kristu jednom zauvijek porušio ograde i zidove među nama i tako svim ljudima otvorio pristup u božansko zajedništvo sa sobom. No, jasno nam je, da kršćanima nema povratka u osamljenost. Ima samo hod naprijed, prema onom zajedništvu koje nam je Bog u Isusu obećao kao sretnu budućnost“ i zaključio je „Biti kršćanin znači uvijek iznova doživljavati tu istinu u sebi, vezati svoju povijest uz Isusovu, koračati naprijed, možda umorno, ali strpljivo prema širokom obzorju Božjih obećanja da ćemo jednom, oslobođeni svoje uskogrudnosti i sebičnosti, svi biti zajedno, kao djeca za stolom nebeskog Oca“ završio je propovjednik.

Tijekom rata 1992.-1995.godine srpske su snage teško oštetile župnu crkvu a zvonik minirali. Župnu su kuću opljačkali i uništili. Danas je sve obnovljeno i izgrađeno. Župa danas broji oko 160 kuća sa 360 vjernika. Župa je u intenzivnom izumiranju i nestajanju, dva do tri puta veći je mortalitet od nataliteta. To nam je uglavnom slika Bosanske Posavine.

Ivan Ravlić, župnik u Posavskoj Mahali k. Odžaka