Patron župe 2013.

Na sam dan patrona, župna crkva je bila skoro puna. U misnom slavlju je sudjelovalo više stotina vjernika i preko dvadeset svećenika. Svečanu svetu misu patrona predvodio je fra Jozo Marinčić, gvardijan u samostanu na Kovačićima-Sarajevo, ekonom i definitor Bosne Srebrene.

Majčinstvo Blažene Djevice Marije

Piše: fra Joso Oršolić

I ove godine Hrvatska Tišina je svečano proslavila svoj patron. Prije samog patrona, nekoliko nedjelja pod sv.misama, župnik fra Stjepan je zamolio vjernike da pomognu organiziranje i sudjeluju u samoj proslavi patrona. Mnogi su se i odazvali, istina ne kao prijašnjih godina. Naime, u zadnjih desetak godina patron je bio i prilika za masovnije okupljanje župljana Tišine, pa je pripreman i šator za tisuću i više ljudi. Na taj način se pripremao zajednički ručak za sve koji su se vratili kao i za one koji se namjeravaju vratiti, a mjesta su imali i gosti pa i oni koji više ne razmišljaju o povratku.

Međutim, u zadnje dvije godine, to više nije praksa. Ekonomsko i pastoralno vijeće je zaključilo kako bi bolje bilo da svi koji su se vratili svoje goste i prijatelje prime kod kuće, a oni koji više ne razmišljaju o Tišini, oni svakako neće ni doći. Iako, svi ne razmišljaju na ovaj način, ipak šatora nije bilo, ne samo zbog odluke većine članova vijeća, nego i zbog krize koja se pomalo uvlači i u ove krajeve.

No, i bez šatora i velike fešte, sve je opet bilo svečano i lijepo. Organizirana je trodnevna priprava za patron. Sv. Mise trodnevnice predvodili su: fra Stjepan Živković- župnik Tišine, fra Joso Oršolić-ravnatelj KSA i definitor i fra Anto Tomas, župnik u Ulicama. U sva tri dana dolazili su i okolni župnici i svećenici, što je bila ujedno i prilika za ispovijed za sve vjernike.

Na sam dan patrona, župna crkva je bila skoro puna. U misnom slavlju je sudjelovalo više stotina vjernika i preko dvadeset svećenika. Svečanu svetu misu patrona predvodio je fra Jozo Marinčić, gvardijan u samostanu na Kovačićima-Sarajevo, ekonom i definitor Bosne Srebrene. U svojoj propovijedi fra Jozo je naglasio važnost ljubavi, a posebno važnost majčinske ljubavi. U primjerima je spomenuo slučaj velike neodgovornosti prema životu. Statistike pokazuju, kaže fra Jozo, da je u zadnjih trideset godina u Hrvatskoj učinjeno preko osamsto tisuća pobačaja. Ova žalosna činjenica nas opominje kako bi dobro bilo da se upitamo najprije o poštivanju vlastitog života, a još više o poštivanju brige za život onih koji su nam povjereni. Na taj način doći ćemo do odgovora ljudske i kršćanske odgovornosti za našu sadašnjost i koliko nam je stalo do budućnosti svijeta i Hrvatskog naroda.

Na kraju sv. Mise župnik, fra Stjepan je zahvalio Bogu i svima koji su pomogli u proslavi patrona, a na poseban način predvoditeljima misnih slavlja kroz trodnevnicu kao i fra Jozi na poticajnim riječima i nadahnutoj propovjedi patrona! Majko Hrvatske Tišine, moli za nas!

  • Patron župe 2011. Patron župe 2011.
  • Patron župe 2010. Patron župe 2010.
  • Patron župe 2009. Patron župe 2009.
  • Patron župe 2008. Patron župe 2008.
  • Patron župe 2007. Patron župe 2007.
  • Patron župe 2006. Patron župe 2006.
  • Patron župe 2005. Patron župe 2005.
  • Patron župe 2004. Patron župe 2004.
  • Patron župe 2003. Patron župe 2003.