Patron župe 2011.

Piše: Miroslav Baotić

Svečanu svetu misu predvodio je toliški gvardijan fra Marijan Živković, a s njim zajedno u koncelebraciji bilo je deset svećenika.

Ovo je deveta godina da se patron župe slavi u novoizgrađenoj crkvi, a petnaesti put nakon rata, kazao je u uvodnom pozdravnom govoru župnik fra Joso Oršolić. Uz redovnike, svećenike, časne sestre, bogoslova, kuma i kumu crkve, mnoštvo povratnika u župu i njihovih gostiju, bili su i predstavnici civilnih vlasti kao i predsjednik federacije BiH g. Živko Budimir koji su zajedno slavili ovu svečanu svetu misu. Pod ravnanjem gđe. Marije Pervan misno slavlje uveličao je zbor HKD NAPREDAK iz Kreševa koji se rado odazvao pozivu župnika, a nas sve skupa ugodno iznenadili svojim pjevanjem i slavljenjem Gospodina. Kasnije smo doznali i to da je voditeljica ovog zbora početkom devedesetih surađivala s fra Josom, dok je bio na službi u Novom Šeheru, u grupi ALFA i da su bili prvi sastav duhovne glazbe koji je u BiH izdao svoj CD.

U propovijedi fra Marijan je kazao kako nas je okupila Majka Marija, njezino majčinstvo koje daje toplinu i puninu svakom ljudskom srcu, svakoj ljudskoj duši. Smisao ovog našeg okupljanja i slavlja u prekrasno uređenoj, posvećenoj crkvi jest taj da nam Majka Marija da nadu i snagu, kazao je. U Marijinom Majčinstvu slavimo i majčinstva naših majki koje se mogu poistovjetiti i prepoznati u Blaženoj Djevici Mariji.

Živimo u svijetu koji ima svoj ritam i neku svoju logiku i neke svoje vrednote, a niti taj ritam i logika, niti te vrednote ne uklapaju se u ljudsku narav osobito ne u one božanske principe i zakone. Stoga imamo konflikt u svom umu i savjesti. Živimo u takvom svijetu koji kada je u pitanju majčinstvo gubi svu svoju ljepotu i vrijednost. Sve što se „provlači“ kroz razne reklame i po medijima ide protiv majčinstva, sve ide protiv obiteljskog života, sve nekako postaje razarajuće u ljudskoj naravi, postaje rušilačko kada su u pitanju principi moralnog kršćanskog života i principi koje sam Bog postavlja u prirodu.

Veliki korak nam je da ponovno otkrijemo ljepotu pravoga majčinstva u ovome sivome svijetu, u duhovnoj obnovi i pročišćenju ovoga naraštaja, ovoga svijeta. Ponovno otkrivanje majčinstva znači ponovno povratiti ŽIVOT svakoj ženi, svakoj obitelji, svakom muškarcu i zemlji u kojoj živimo.

Zemlja koja ne rađa ona podivlja, a to se u našem kraju zorno vidi na napuštenim poljima i pustim pašnjacima, takva zemlja ne donosi dobra roda. Žena koja ne rađa isto tako podivlja (no da se ne uvrijede one žene koje su željele rađati a nisu mogle). Uz trend koji nas pogađa, koji nas više čini objektima negoli subjektima, koji nas više osiromašuje negoli obogaćuje jer materijalno bogatstvo i komoditet ne znači ništa ako nemamo mira u srcu, u svom duhu, ako nema zadovoljstva i radosti, čini nas bogcima tj. siromasima. Zato nam je živjeti po našoj vjeri, ono izvorno Evanđelje, izvorno kršćanstvo po molitvama koje su nas naše majke i bake učile.

Na kraju propovijedi fra Marijan je poželio svima da po zagovoru Majčinstva BDM dobijemo milost i blagoslov, zaštitu i utjehu u poteškoćama kroz koje prolazimo, toplinu ognjišta, da se ponovno čuje žamor djece u našim kućama, da se narod ovoga kraja vrati na svoja ognjišta gdje je u znoju i žuljevima svojih ruku gradio svoj život u ovome kraju. Kada smognemo snage i kada ta želja postane jaka, možda nas ne čeka živa naša ovozemaljska majka, ali sigurni budimo da nas čeka naša nebeska Majka čije je srce neizmjerno veliko, čija je ljubav neizmjerna i čeka nas ovdje pod okriljem ovoga zdanja ponovno podignutog iz ruševine i pepela. Ponesite sve svoje rane i ožiljke, sve brige i terete, ponesite i sve svoje strahove i prinesite to kao žrtvu na oltar i budite sigurni, ukoliko budete imali vjere, imat ćete dovoljno snage, imat ćete dovoljno milosti da ponovno u okrilju Majke nebeske počnete ispočetka.

  • Patron župe 2013. Patron župe 2013.
  • Patron župe 2010. Patron župe 2010.
  • Patron župe 2009. Patron župe 2009.
  • Patron župe 2008. Patron župe 2008.
  • Patron župe 2007. Patron župe 2007.
  • Patron župe 2006. Patron župe 2006.
  • Patron župe 2005. Patron župe 2005.
  • Patron župe 2004. Patron župe 2004.
  • Patron župe 2003. Patron župe 2003.