Patron župe 2010.

TRODNEVNA DUHOVNA PRIPRAVA I PROSLAVA PATRONA ŽUPE

Piše: Miroslav Baotić

Ove godine trodnevnicu kao duhovnu pripravu za proslavu zaštitnice župe vodio je fra Danijel Raić, vikar samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu i duhovni asistent FRAME Sarajevo.

Predavanja ovog mladog redovnika bila su doista zanimljiva. Vrlo jednostavnim rječnikom prenosio je zanimljive pojedinosti vezane uz magiju i praznovjerje, uz pokret i duhovnosti new age-a, raznih sekti, iluminata i drugih okultnih udruženja koja, nažalost, pomalo hvataju korijena i u našem društvu. Predavanja su bila popraćena i projekcijom slajdova i kratkim dokumentarnim video isječcima tako da su svi nazočni imali prigodu i vrlo zorno se upoznati sa nekim od simbola kojima se, najčešće u ne znanju, mladi „kite“ i nose ih kao ukrase i modne detalje ne znajući koja je duhovna pozadina svega toga.

Drugog dana ove duhovne obnove govorio je o važnosti molitve i svetih sakramenata u životu svakog vjernika. Kako je to bio četvrtak, a četvrtkom u ovoj župi je uvijek klanjanje pred Presvetim, fra Danijel je predvodio molitvu i klanjanje te nas sve preporučivao u Majčin zagovor da nam Gospodin udijeli sve darove i plodove Duha Svetoga kako bismo bili pravi Kristovi nasljedovatelji.

U petak, zadnjega dana ove duhovne priprave, slavljena je sv. misa za bolesnike i medicinske djelatnike koja se inače održava u ovoj župi svakog 11. u mjesecu. Zajedno sa fra Danijelom koncelebrirali su fra Gabrijel Tomić – čuvar svetišta Gospe Olovske i domaćin fra Joso Oršolić – župnik. Na kraju ove „bolesničke“ mise udjeljivan je sakrament bolesničkog pomazanja svima koji su bili u potrebi i koji su ga željeli primiti. Baš o tom sakramentu u svome predavanju se osvrnuo fra Danijel i pojasnio kako ga još uvijek mnogi naši vjernici smatraju „sakramentom odlazećih“ jer je uvriježeno u narodu da kada se pozove svećenik da udjeli ovaj sakrament ta osoba tada mora umrijeti, a u stvari je to sakrament ozdravljenja duha, duše i tijela i dobro je da ga primaju osobe koje imaju nekih zdravstvenih problema, kada idu na operaciju i sl.

Slavljenički tim bio je Zbor „Marijetice“ iz Tolise.

Tokom sva tri dana fra Danijel je molio molitve oslobađanja i upućivao vjernike na Krista, našeg jedinog Gospodina i Spasitelja.

Tijekom ove trodnevnice bila je prigoda za sv. ispovijed što su vjernici itekako iskoristili jer su im bili na raspolaganju brojni svećenici koji su dolazili iz okolnih susjednih župa, iz franjevačkog samostana Tolisa, iz svetišta Gospe od Anđela Tramošnica….

Na kraju sv. mise župnik fra Joso Oršolić zahvalio se svome subratu fra Danijelu za vođenje ove duhovne priprave na ovako lijep način te ga zamolio kada opet bude u prilici da dođe u Hrvatsku Tišinu jer su mu vrata širom otvorena – točnije, vrata niti nema u crkveno dvorište jer nema ni ograde – tako nitko ne može kazati da su mu vrata u župi Majčinstva BDM bila zatvorena, našalio se župnik!

Župnik je pozdravio i nazočne umjetnike koji su sudjelovali na ovogodišnjoj likovnoj koloniji, zahvalio im na sudjelovanju i darovanim umjetninama župi. Vjernicima se sa par riječi obratio jedan od umjetnika. {O OVOGODIŠNJOJ LIKOVNOJ KOLONIJI MOŽETE POGLEDATI PRILOG NA NAŠOJ WEB STRANICI}

Na sam patron, u subotu, svečanu sv. misu je zajedno slavilo čak 19 svećenika, a predvodio je vlč. Marinko Jelečević župnik u Starigradu – Paklenici, inače sin ove župe.

Crkva je bila lijepo popunjena. Bilo je tu uz domaćine, koji su se vratili na svoja ognjišta i onih Tišinjana koji su još uvijek raseljeni diljem Hrvatske i zapadne Europe, ali i mnoštvo vjernika koji vole hodočastiti Gospi Tišinjskoj te im je tako ova župa „prirasla srcu“. Mnogi su za ovu svečanu prigodu iz starih škrinja povadili i odjenuli prelijepe narodne nošnje te ih je lijepo bilo vidjeti u crkvi, a i kasnije nakon mise.

Nazočili su i predstavnici političkih stranaka kako sa lokalne razine, tako i predstavnici hrvatskog naroda u vijeću naroda parlamenta F BiH.

Pod svetom misom svojim pjevanjem Gospodina je slavio župni ženski pjevački zbor.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je tradicionalno druženje i veselje na dvorištu ispred crkve i pod šatorom. Župnik je sve nazočne pozvao na ručak i bilo je mjesta za sve. Iz pouzdanih smo izvora doznali da je za ovu prigodu glavom platilo 29 praščića!!!

Za glazbeni dio programa bili su zaduženi „POSAVINA BAND“ i kasnije na šargiji i violini „TUNJA MAKARIĆ I SIN MARIJO“. O atmosferi i veselju više će Vam kazati fotografije koje objavljujemo, a cijeli ovaj dan proslave Majčinstva BDM u Hrvatskoj Tišini, kao i trodnevna duhovna priprava su snimani. Kada materijali budu izmontirani moći ćemo Vam ponuditi i DVD o čemu ćemo Vas izvijestiti i na ovoj web stranici, a moći ćete se informirati i u župnom uredu kod fra Jose.

  • Patron župe 2013. Patron župe 2013.
  • Patron župe 2011. Patron župe 2011.
  • Patron župe 2009. Patron župe 2009.
  • Patron župe 2008. Patron župe 2008.
  • Patron župe 2007. Patron župe 2007.
  • Patron župe 2006. Patron župe 2006.
  • Patron župe 2005. Patron župe 2005.
  • Patron župe 2004. Patron župe 2004.
  • Patron župe 2003. Patron župe 2003.