Patron župe 2009.

ZA PATRON ŽUPE OKUPILO SE 10.000 HODOČASNIKA IZ BiH I RH

Piše: Nada Koturić

Svakog listopada povratnička posavska župa Tišina naprosto oživi tijekom tri dana slavlja patrona župe – Majčinstvo Blažene Djevice Marije. Uz vjerske sadržaje slavlje su pratile i kulturne manifestacije. U središnje mjesto župe, u Hrvatsku Tišinu, tijekom trodnevnice oko 10.000 hodočasnika dolazilo je pratiti misna slavlja koje je predvodio fra Ivo Pavić.

Središnju misu na patron župe predvodio je novoimenovani provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran uz koncelebriranje 20-ak posavskih svećenika. Zborovi iz Županje i Tolise te folklorne skupine iz Domaljevca i Kostajnice doprinijeli su svečanosti.

Bili su i prijatelji iz župa u Austriji koji godinama pomažu župu. Uz ostale goste misnom slavlju bio je nazočan ministar u Vladi FbiH dr. Perica Jelečević, inače rodom iz ovog kraja.

-Župa dobije živost za patron, jer u svakodnevnom životu ovdje se uglavnom sreću osobe treće životne dobi. U gostima su bili brojni hodočasnici, no ponajviše je bilo povratnika. Nedostaje mladosti, povratka mladih obitelji, naglašava župnik fra Joso Oršolić.

Od koordinatora pet mjesnih zajednica Gornji i Donji Hasić, Novo Selo, Zasavca i Tursinovac Ivice Cvitkušića, doznajemo da su u posljednje dvije godine imali tek jednu bebu, a mlada obitelj Bartolović dobila je ove godine još jednu.

Patron župe proslavljen je uz molitvena slavlja i prigodnim kulturnim sadržajima. Plodonosna likovna kolonija s radom 20-ak umjetnika iz Hrvatske i Posavine župi je ostavila desetke vrijednih slika otvorenih na posebnoj izložbi u „Kući mira“. Veliki odjek među vjernicima naišla je i promocija dokumentarnog filma Jakova Sedlara „Vjeko, bosanski fratar – mučenik“.

-Promocija filma o fra Vjeki vjerujem da će pripomoci shvaćanju kolika je ljubav i snaga prema bratu čovjeku, kaže župnik fra Joso Oršolić. Kada su fra Vjeku odvraćali od Ruande, rekao je: - Izabran sam živjeti s tim narodom pa ako treba i umrijet ću jer život mi nitko ne može oduzeti, jer ga sam darujem.

  • Patron župe 2013. Patron župe 2013.
  • Patron župe 2011. Patron župe 2011.
  • Patron župe 2010. Patron župe 2010.
  • Patron župe 2008. Patron župe 2008.
  • Patron župe 2007. Patron župe 2007.
  • Patron župe 2006. Patron župe 2006.
  • Patron župe 2005. Patron župe 2005.
  • Patron župe 2004. Patron župe 2004.
  • Patron župe 2003. Patron župe 2003.