Patron župe 2008.

TIŠINA PROGOVORILA DJEČJIM SMIJEHOM

Piše: Nada Koturić

Župa Majčinstva Blažene Djevice Marije Tišina proslavila je svojih 150 godina postojanja. Unatoč tomu što je povratnička i najvećim dijelom raseljena (tek oko 400 povratnika) sadržajima obilježavanja značajnog jubileja nije zaostajala za velikim sredinama. Ponovo je glavni animator i organizator župnik Fra Joso Oršolić. Župa Tišina razbila je svoju monotoniju, donijela u svojih pet sela (Hrvatska Tišina, novo Selo, Donji i Gornji Hasić i Tursinovac) toliko željenu pjesmu, smijeh djece, umjetnički nadahnute kipare i slikare, poznata estradna imena i ponajviše raseljene župljane.

Molitvama su dobili duhovnu okrjepu, slikarskim platnom 20-tak umjetnika kroz likovnu koloniju ostavilo je poseban duhovni ali i materijalni trag jer slike će donijeti župi ponovo pomoć onima kojima je najpotrebnija. Točku na i stavio je veliki humanitarni koncert. U najkraćem, bio je to događaj za pamćenje. Zapjevali su i zaplesali posavski povratnici, oni koji to nikada nisu činili u proteklih 15-tak godina.

Tijekom tjedna obilježavanja 150 obljetnice osnutka katoličke župe Hrvatska Tišina upriličene su svete mise u sklopu trodnevnice. Predvodili su ih fra Pero Baotić, župnik župe Domaljevac, vlč. dr. Pero Brkić, direktor Caritasa i fra Miro Jelečević, prof. i odgojitelj na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Svetu misu na sam patron župe Majčinstva Blažene Djevice Marije predvodio je mons. dr. Pero Sudar, biskup i fra Mijo Džolan, provincijal Bosne Srebrene.

Ivan Križanac

Vjernici su imali poseban doživljaj mise i zbog sudjelovanja pjevanjem Tamburaškog sastava Franjevačke teologije u Sarajevu. Veliko pučko veselje nakon mise obilježile su izvorne note i veliko posavsko kolo.

Kistom na slikarskom platnu 20-tak umjetnika iz Hrvatske i BiH željelo je dati potporu posavskom povratku. Fra Miro Jelečević je službeno otvorio izložbu, koja broji pedesetak eksponata. Izložba je otvorena u prostoru Kuće mira, koja se nalazi u dvorištu crkve u Hrvatskoj Tišini.

- Povratnici ne dozvoljavaju da Tišina bude tiha. Posavina je neiscrpna inspiracija i dovoljno je samo ovdje doći, da nastane pregršt umjetničkih dijela. Posavina nadahnjuje, inspirira a fra Joso je odličan animator svih tih sadržaja koji znače život u njegovoj župi, kazao nam je akademski kipar Ivan Križanac.

Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta

Veliki humanitarni koncert za Tišinu potvrdio je da Tišina nije sama. Nekoliko stotina povratnika te župljana okolnih posavskih župa potvrdilo je solidarnost. Prigodne riječi čestitanja prije svega fra Josi Oršoliću i povratnicima uputili su ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Marijan Živković i zastupnik u Parlamentu BiH Slavko Matić.

Pjesma, kolo, ples nekoliko sati koncerta za povratnike i sve posjetitelje bio je izniman događaj. Unatoč hladnoći, jer koncert je održan na nogometnom stadionu u Tišini, grijala je pjesma Šime Jovanovca i njegovih slavonskih poskočica, do suza je nasmijavao ali i pjesmom uveselio Kićo Slabinac a Seid Memić Vajta podigao je na noge sve prisutne. Babylon i grupa Extra 2000 uspješno su pratili ritam gostiju a posavsko kolo bila je sjajna završnica spektakularne povratničke fešte.

U nedjelju, 12. listopada 2008. godine, povodom proslave 150. obljetnice postojanja župe Tišina, na stadionu NK Radnik održala se zabavna manifestacija pod nazivom „Veliki humanitarni koncert za Tišinu“. Goste su zabavljali Krunoslav - Kićo Slabinac, Seid Memić – Vajta, Šimo Jovanovac, grupa „Babilon“ i grupa „Extra 2000“. Zabava je počela u 18:00 sati, a cijena ulaznice bila je 10 KM.

  • Patron župe 2013. Patron župe 2013.
  • Patron župe 2011. Patron župe 2011.
  • Patron župe 2010. Patron župe 2010.
  • Patron župe 2009. Patron župe 2009.
  • Patron župe 2007. Patron župe 2007.
  • Patron župe 2006. Patron župe 2006.
  • Patron župe 2005. Patron župe 2005.
  • Patron župe 2004. Patron župe 2004.
  • Patron župe 2003. Patron župe 2003.